Şase gorjeni primesc pensii europene

337

casa de pensiiGorjenii care au muncit în străinătate pot beneficia de pensii comunitare. Foştii angajaţi din una din ţările europene pot alege între pensia naţională, adică cea care li se cuvine după perioada de muncă în România, sau pensia comunitară, care va fi asigurată de ţara în care au desfăşurat o activitate pentru care au plătit taxe.

De pensiile comunitare se pot bucura atât ieşenii care au domiciliul stabil în România, cât şi cei care au ales să se stabilească în afara graniţelor. Cele mai multe dosare de pensionare vin, totuşi, din partea celor care s-au întors în judeţul Gorj. “La ora actuală, Casa Judeţeană de Pensii Gorj are în plată un număr de şase pensii europene. Valoarea acestora este cuprinsă între şase sute şi o mie de lei”, a declarat Rodica Ghimişi, directoarea instituţiei.

Mai nou, în vigoare au intrat noile regulamente europene care prevăd un schimb electronic de date între statele Uniunii Europene, pentru a putea fi realizat transferul de informaţii mult mai uşor şi pentru ca pensionarii să poată beneficia cât mai repede de banii care li se cuvin.

Pentru a primi o pensie comunitară, gorjenii trebuie să depună o cerere la sediul Casei Judeţene de Pensii Gorj sau în ţara de domiciliu, alături de care să ataşeze o copie după cartea de muncă şi alte acte care să ateste perioada de muncă desfăşurată în afara graniţelor ţării.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here