Săriturile în apa rece, pericol de şoc termic

1238

soc termicDupă câteva ore de stat la soare, nimic nu e mai relaxant decât să plonjaţi în apă pentru a vă elibera de căldura excesivă. Dar trebuie să fiţi foarte atenţi când faceţi acest lucru şi să urmaţi câteva sfaturi pentru a nu suferi de şoc termic, deoarece de cele mai multe ori este fatal.

Şoc termic puternic

Hipotalamusul  are proprietatea de a menţine temperatura corporală la 37 de grade Celsius indiferent de condiţiile de afară.

Atunci când staţi la soare, corpul suportă o temperatură exterioară foarte ridicată. Pentru a-şi menţine temperatura, creierul trimite mesaje nervoase astfel încât să favorizeze pierderea de căldură. Astfel, corpul transpiră şi se produce vasodilataţia periferică, adică deschiderea vaselor sub-cutanate de sânge pentru a mări schimbul de căldură cu mediul exterior. Debitul cardiac creşte şi el.

Atunci când plonjaţi în apa rece, pielea se răceşte foarte repede, vasele sanguine se micşorează imediat. Consecinţa: sângele începe să curgă invers, inima nu face altceva decât să-şi reducă ritmul cardiac pentru micşora afluxul sangvin. Creierul este inundat cu oxigen. Înotătorul se prăbuşeşte imediat, fără semne că ar avea ceva. Dacă lângă el nu se află nimeni, şocul poate fi fatal.

Cum preveniţi instalarea şocului

Pentru a nu se ajunge în situaţia de a face stop cardio-respirator, trebuie să laşi corpul să se obişnuiască cu  schimbarea de temperatură. Este indicat să:

– Îţi umezeşti braţele, zona toracelui şi mai ales gâtul şi ceafa (acolo unde se află hipotalamusul).

– Intraţi treptat în apă astfel încât organismul să se adapteze uşor cu debitul cardiac şi sangvin şi deci să nu se ajungă la şocul termic.

– Nu consumaţi alcool înainte de a intra în apă deoarece se produce vasodilataţia, astfel şocul termic va fi mult mai important.

– Nu staţi prea mult la plajă înainte de a intra în apă şi încercaţi să alternaţi momentele de plajă cu cele de înot.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here