Sarea de bucătărie, nocivă organismului

517
sareaStudii recente sugerează că asimilarea în organism a unei cantităţi prea mari de sare poate conduce la serioase probleme de sănătate.
Majoritatea populaţiei României consumă sare iodată dar la ora actuală şi sarea brută neiodată, luată la pungă de câteva kilograme are introdus în ea un aditiv şi anume E-536 – ferocianura de potasiu, ca agent antiaglomerant.

Iodarea este un atentat la sănătatea românilor, mai ales după ce s-a introdus H.G.568 din 2002 conform căreia este permisă ”iodarea universală a sării destinate consumului uman hranei animalelor şi utilizării în industria alimentară”. După introducerea acestei H.G., numărul hipertiroidiilor a crescut, iar numărul cancerelor tiroidiene s-a dublat.
Printre pericolele care afectează sănătatea organismului nostru în urma consumării E-urilor “suspecte” putem menţiona: dereglările hormonale, tulburările hepatice şi cele hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, bolile intestinale şi cele ale ficatului, alergiile, tulburările nervoase şi creşterea nivelului de colesterol, etc.
Administrarea îndelungată a iodului se poate asocia cu inhibarea continuă a sintezei hormonale şi cu apariţia guşii cu sau fără hipotiroidie (mixedem produs de iod).
La gravide, administrarea iodului poate produce guşă sau hipotiroidie copilului. Mai mult, atât în guşa endemică netoxică cât şi în cea sporadică, poate determina dezvoltarea tireototoxicozei (iod – basedow), o complicaţie asociată cu autonomia funcţională din această afecţiune.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here