Sărbătorirea vârstnicilor la Târgu-Jiu

507

La 1 octombrie 2018, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, seniorii de pretutindeni sunt omagiați pentru contribuția lor la dezvoltarea și progresul societății și, în semn de apreciere din autorităților, este normal ca astăzi, aceștia să se bucure, să sărbătorească. Așa s-a întâmplat și anul acesta la Târgu-Jiu. În incinta Restaurantului ANNA Events situat pe Insulița Jiului din Târgu-Jiu, s-au adunat în jur de 1500 de persoane de vârsta a treia din municipiul Tg. Jiu, la invitația scrisă a domnului primar Marcel-Laurențiu Romanescu, astfel: „Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, avem să vă invităm la festivitatea prilejuită de acest eveniment care se va organiza luni, 1 octombrie 2018, ora 16.30, la Restaurantul Anna Events situat pe Insulița Jiului”. Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Târgu-Jiu, dar și de Direcția Publică de Protecție Socială Gorj.
În mesajul de deschidere a festivității, primarul Marcel-Laurențiu Romanescu a ținut să menționeze că e imposibil ca la o astfel de petrecere să participe toți cei 20.000 de pensionari din oraș. „Din păcate, nu o să putem niciodată să aducem cei 20.000 de pensionari din municipiu, dar, în funcție de cererile depuse, azi am organizat un eveniment pentru 1.500 de persoane de vârsta a treia, ținând cont că 1 Octombrie este Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Cred că toți avem datoria morală față de generația care a lăsat în urma sa ceva și care, în opinia mea, a fost una de sacrificiu, care ar trebui să fie un bun exemplu pentru noi toți”. La rândul lor și alți oficiali gorjeni, prezenți la sărbătoarea vârstnicilor – prefectul Ciprian Florescu, vicepreședintele C. J. Gorj – Ninel Muja au transmis mesaje de apreciere și omagiere la adresa persoanelor vârstnice, a muncii lor și a problemelor cu care aceștia se confruntă, asigurându-i de continua preocupare spre a le asigura o bătrânețe liniștită în sânul familiilor sau al comunității locale târgujiene.
Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice nu ar trebui însă să reprezinte doar un eveniment de celebrare, un omagiu, ci și un prilej de reflecție asupra condiției de persoană vârstnică. Putem face cunoscute problemele materiale ale acestora, unele chiar grave pe care le au de rezolvat și de îndurat oamenii vârstnici. Autoritățile locale și guvernanții trebuie să aibă o datorie morală în acest sens și să se gândească întotdeauna cu respect la persoanele vârstnice, să aplice măsuri care să le asigure creșterea calității vieții. Vârstnicii noștri au nevoie de condiții favorabile pentru a trăi cu demnitate, în anii senectuții, pentru că mulți dintre ei și-au făcut datoria față de țară, față de generația actuală. De aceea, nu trebuie uitate eforturile și sacrificiile pe care pensionarii le-au făcut pentru ca și cei de astăzi să-și poată construi viitorul. Niciun guvern de până acum nu a reușit să elimine majoritatea dificultăților cu care se confruntă pensionarii și persoanele vârstnice.
Pensionarii au fost mulțumiți nu de mâncarea care li s-a oferit, nu că nu ar fi fost de apreciat, ci de faptul că au avut ocazia să se întâlnească unii cu alții, spre a depăna amintiri sau să socializeze, iar muzica a fost din nou la înălțime. Au ieșit la sârbe și la hore de mână, muzica populară cucerindu-i încă de când orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, manager Gheorghe Porumbel, a dat startul horelor, sârbelor ori învârtitelor, pe care toți interpreții celui mai prolific ansamblu folcloric tradițional – împreună cu invitatul special… de peste munți, Robert Târnăveanu – le-au oferit, cu aceeași dragoste ca întotdeauna, în semn de apreciere și respect tuturor vârstnicilor prezenți. Unii dintre ei au și ținut să le transmită politicienilor care critică acest gen de petreceri că greșesc printr-o astfel de atitudine. „Nu e vorba de nicio pomană care ni se oferă. E un gest normal, frumos, pe care îl fac autoritățile pentru noi, cei care am muncit toată viața pentru prosperitate urbei și a țării. Cei care critică ar trebui să își vadă de treburile lor, să lase seniorii în pace că și așa au multe de îndurat, în special cu sănătatea.
Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj (A.N.C.E. „R.M.” Gorj) i-au fost repartizate zece invitații, astfel: Bușe Gheorghe, Loga Walter, Dumitrescu Viorica, Ionescu Viorica, Ionescu Vasile, Ghindă Lavinia, Ghindă Ovidiu-Gabriel, Mocioi Lelia, Mocioi Ion și Pința Ion.
Mulțumim și pe această cale, tuturor care au făcut posibilă desfășurarea acestei petreceri frumoase.
Lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, secretar executiv al A.N.C.E.„R.M.” Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here