Săpunurile antibacteriene: mai puţin sănătoase

532
spalat pe mainiDeşi majoritar pe piaţa de profil, săpunul antibacterian nu este atât de sănătos şi eficient cum ne lasă reclamele să credem. Cercetările arată că substanţele care se găsesc în acest produs nu ajută în prevenirea infecţiilor mai mult decât cele din săpunul normal.

Cele mai multe săpunuri şi produse pentru curăţenie existente pe piaţă în acest moment au ingrediente antibacteriene.
Totuşi, pentru o igienă corespunzătoare a corpului şi a casei, nu este nevoie de astfel de produse, ne spun specialiştii. Antibacterian nu înseamnă neapărat mai bun, mai eficient. Acelaşi efect de curăţire îl au şi produsele fără substanţe antibacteriene. Mai mult decât atât, experţii avertizează că o serie de chimicale existente în săpunurile sau produsele antibacteriene acţionează negativ asupra mediul înconjurător şi, pe termen lung, dăunează sănătăţii.
De-a lungul timpului au fost efectuate mai multe studii care au analizat efectele săpunurilor antibacteriene asupra sănătăţii. Allison Aiello de la Universitatea din Michigan a declarat că „nu este nicio diferenţă între grupurile care au folosit astfel de săpunuri şi cele care au folosit săpunuri obişnuite. Într-un singur studiu, oamenii care s-au spălat cu săpun antibacterian au avut mai puţine bacterii pe mâini şi asta pentru că s-au spălat timp de 30 de secunde de 18 ori pe zi, timp de 5 zile”.
Ingredientele din săpunurile antibacteriene pot reduce eficacitatea antibioticelor!
Cercetările arată că triclosanul, cel mai întâlnit agent antibacterian, poate reduce eficacitatea antibioticelor (cum ar fi, amoxacilina). Dacă săpunurile care conţin această substanţă sunt folosite frecvent, bacteriile devin rezistente la săpunul antibacterian. Mai mult decât atât, triclosanul poate pătrunde în organism prin piele şi ajunge în microcapilarele sangvine, de aici răspândindu-se şi în alte organe.
Soluţia: ingredientele naturale
Pentru a te proteja de efectele negative ale substanţelor toxice, specialiştii recomandă înlocuirea acestora cu unele mai puţin agresive, de preferat naturale. Iată câteva soluţii:
Spală-te pe mâini foarte bine şi cât mai frecvent!
Nu felul săpunului previne răspândirea bacteriilor, ci modul în care te speli pe mâini. Ar trebui să te speli cu apă caldă timp de 20 de secunde, fără a uita de spaţiile dintre degete, încheieturile şi unghiile. La final, şterge-te cu prosoape de unică folosinţă.
Foloseşte produse bio!
Cumpără doar produse ecologice pentru igiena mâinilor şi pentru curăţenie. Citeşte etichetele şi ai grijă să nu conţină: triclosan, triclocarbon, clor, amoniac sau eteri de glicol. Nu ai nevoie de aceste ingrediente pentru a obţine suprafeţe curate. Optează pentru săpunuri cu ingrediente naturale: ulei de măsline, miere, gălbenele, ulei de morcovi etc.
Renunţă la produsele toxice pentru igiena băii şi a bucătăriei!
Pentru acestea poţi folosi, de exemplu borax. Este foarte eficient împotriva mucegaiului, mai ales dacă îl combini cu puţin oţet. Peroxidul de hidrogen reduce, de asemenea, microorganismele de pe suprafeţele dure.
Cum obţii un dezinfectant natural?
Pentru a obţine un produs natural şi totdată un bun dezinfectant ai nevoie de:
1 linguriţă de borax;
2 linguri de oţet alb;
2 căni de apă fierbinte;
1/4 linguriţă de ulei esenţial de lavandă;
3 picături de ulei esenţial de arbore de ceai.
Amestecă toate aceste ingrediente şi agită până când se dizolvă toate. Pune soluţia obţinută într-un recipient de spray. Poţi folosi acest amestec pentru orice suprafaţă, mai puţin pentru sticlă.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here