„Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, la final

427

Cea de-a noua ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” s-a încheiat. Campania s-a derulat la nivel naţional, în perioada 29 septembrie – 3 octombrie a.c, fiind abordate cinci paliere de interes instituţional: delincvenţa juvenilă, victimizarea minorilor, furturile, infracţiunile comise cu violenţă şi siguranţa rutieră. În toată ţara, poliţiştii de la structurile de analiză şi prevenire a criminalităţii şi-au planificat activităţi, în funcţie de grupurile ţintă vizate şi de tipul mesajelor preventive promovate, pentru conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale.

La I.P.J. Gorj evenimentul „Săptămâna prevenirii criminalităţii” a debutat cu o Masă rotundă cu consilierii psihopedagogi şi reprezentanţii instituţiilor publice locale, cu tema „Optimizarea parteneriatului instituţional şi a parteneriatului public în vederea creşterii siguranţei în şcoli şi a prevenirii delincvenţei juvenile”. În aceeaşi zi, în amfiteatrul din centrul municipiului Târgu-Jiu au fost organizate diverse activităţi sportive sub sloganul „Spune NU delincvenţei – Sportul, o alternativă!”. Demonstraţii de autoapărare, tenis de masă, baschet street-ball, zumba şi dans aerobic au fost oferite ca alternative de petrecere a timpului liber elevilor prezenţi. În ziua dedicată prevenirii victimizării minorilor a fost organizat atelierul de pictură cu tema „Dulcele gust al copilăriei”, în cadrul Centrului în Sistem Integrat „Iasomia”, copiii fiind răsplătiţi cu baloane şi tort. Activităţile preventive au continuat cu prelegeri şi informări în unităţile de învăţământ, precum şi „Caravana prevenirii”, în localităţile Arcani, Peştişani şi Tismana, constând în prezentarea tehnicii din dotarea poliţiei şi transmiterea de mesaje informativ-preventive. În ziua circumscrisă prevenirii infracţiunilor de furt, au fost organizate întâlniri cu persoanele de vârsta a III-a, menite să reducă riscul de victimizare a acestora. A fost organizată, de asemenea, şi o expoziţie cu tehnică de securitate, sisteme de alarmă, camere de supraveghere video şi sisteme antiefracţie a societăţilor comerciale specializate, cu tema „Siguranţă în comunitate”. Violenţa în familie a fost „alungată” de către sute de copii cu un „Strigăt de pace în familie”, activitate care a constat în distribuirea de pliante şi flyere, precum şi steaguri albe menite să transmită dorinţa de pace în familia fiecărui copil. Joi, poliţiştii s-au întâlnit cu persoanele de vârsta a III-a din cadrul Centrului „Magnolia” din municipiul Târgu-Jiu şi au purtat discuţii cu acestea pe tema prevenirii infracţiunilor cu violenţă. Ziua a fost încheiată cu o activitate în cadrul Centrului de zi „Mama şi copilul”, în vederea diminuării riscului victimal în rândul beneficiarilor prezenţi. Siguranţa rutieră a fost promovată de către poliţiştii de prevenire în colaborare cu cei rutieri prin prelegeri, dezbateri şi concursuri pe teme rutiere, în cadrul Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu” şi a Şcolii Gimnaziale „Constantin Brâncuşi”.
Elevilor le-au fost oferite flyere, orare şcolare cu înscrisurile poliţiei şi diplome de participare la activităţile desfăşurate cu ocazia „Săptămânii prevenirii criminalităţii”.
Săptămâna s-a încheiat cu o distribuire stradală de pliante, pentru prevenirea accidentelor rutiere ale căror victime sunt pietonii.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here