Sancţiuni pentru două unităţi de alimentaţie din Târgu-Jiu şi Urdari

567

În cursul ultimei săptămâni, echipele de inspectori ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au efectuat controale şi verificări tematice şi fizice în sectorul alimentar şi al sănătăţii animalelor, în unităţi supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor situate în localităţile: Arcani, Baia de Fier, Bolboşi, Borăscu, Bumbeşti-Piţic, Căpreni, Cătunele, Dăneşti, Drăgoieni, Drăguţeşti, Hurezani, Motru, Negomir, Peştişani, Plopşoru, Polovragi, Preajba, Runcu, Romaneşti, Samarineşti, Scoarţa, Stăneşti, Stejari, Târgu-Cărbuneşti, Turcineşti, Târgu-Jiu, Urdari, pentru a verifica modul de asigurare a conformităţii cu cerinţele legislaţiei în vigoare în toate etapele lanţului alimentar, precum şi în domeniul sănătăţii şi bunăstării animalelor. Controalele efectuate în sectorul alimentar au avut ca obiective principale: verificarea condiţiilor de igienă în unităţi de producţie, procesare, distribuţie şi comercializare a produselor alimentare în unităţi supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor – 86 de inspecţii; 12 controale la standurile de preparare şi comercializare a preparatelor rapide la grătar şi a produselor de patiserie în Târgul anual de la Preajba; înregistrarea a 11 unităţi nou-înfiinţate cu activitate în domeniul alimentar; evaluarea în vederea clasificării în funcţie de risc a 10 unităţi supuse controlului: 8 brutării (7 Motru, 1 Cătunele) şi 2 baruri (1 Scoarţa, 1 Stejari); 3 controale pentru verificarea produselor “Lapte-corn” în unităţi de învăţământ din Bolboşi, Borăscu şi Negomir.“În timpul controalelor efectuate în această perioadă, a fost constatată nerespectarea normelor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare, fiind aplicate următoarele sancţiuni contravenţionale: 600 de lei la un fast-food din municipiul Târgu-Jiu – produsele feliate nu sunt păstrate în recipiente cu capac şi nu există inscripţionări privind data felierii, aparatura frigorifică nu este dotată cu termometre pentru monitorizarea temperaturii, sistemul de ventilaţie este ineficient, înregistrări intermitente în sistemul HACCP; o altă sancţiune tot de 600 de lei la un magazin alimentar din Urdari, pentru manipularea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, dispunându-se ca şi sancţiune complementară aplicarea sechestrului sanitar-veterinar asupra cantităţii de 1,41 kilograme de produse lactate şi preparate din carne şi peşte (sana, icre, salam)”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here