Sancţiuni de zeci de mii de lei pentru munca ilegală

342

itmAngajaţii Compartimentului Relaţii de Muncă continuă activitatea săptămânală de verificare a societăţilor care nu respectă prevederile legale de muncă şi folosesc oameni fără a le face contract individual, însă folosindu-se de serviciile acestora la negru. Astfel, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 44 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale.

În urma acestora, inspectorii de muncă au depistat nouă societăţi care utilizau munca la negru şi astfel au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 27.000 de lei. Respectivele societăţi aveau la muncă fără forme legale un număr de nouă persoane, dintre acestea şapte fiind femei. Toate aceste societăţi amendate aveau ca domenii de activitate construcţiile, panificaţia şi comerţul.

Şi reprezentanţii Compartimentului Sănătate şi Securitate (SSM) în Muncă au efectuat pe parcursul zilelor precedente un număr de 33 de controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. “Compartimentul SSM a verificat modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă în sectoarele industrie, transporturi, comerţ şi confecţii. Au fost aplicate un număr de cinci sancţiuni, în valoare de paisprezece mii de lei”, a declarat George Romanescu, director coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Principalele motive pentru aplicarea sancţiunilor au fost instruirea necorespunzătoare a personalului, neefectuarea controlului medical periodic, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare şi neefectuarea evaluării riscurilor.

I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here