Sancţiuni de un miliard de lei aplicate de inspectorii de muncă

382

itm gorjAngajaţii Compartimentului Relaţii de Muncă continuă activitatea săptămânală de verificare a societăţilor care nu respectă prevederile legale de muncă şi folosesc oameni fără a le face contract individual, însă folosindu-se de serviciile acestora la negru.

Astfel, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 40 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale. În urma acestora, inspectorii de muncă au depistat un număr de 12 societăţi care utilizau munca la negru şi astfel au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 84.000 de lei. Respectivele societăţi aveau la muncă fără forme legale un număr george romanescude 22 de persoane, dintre acestea şase fiind femei. Toate aceste societăţi amendate aveau ca domenii de activitate construcţiile, comerţul şi jocurile de noroc. Şi reprezentanţii Compartimentului Sănătate şi Securitate (SSM) în Muncă au efectuat pe parcursul zilelor precedente un număr de 34 de controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. „Compartimentul SSM a verificat modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă în sectoarele industrie şi comerţ. Au fost aplicate un număr de patruzeci şi nouă de sancţiuni, în valoare de douăzeci şi patru de mii de lei”, a declarat George Romanescu, director coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Principalele motive pentru aplicarea sancţiunilor au fost instruirea necorespunzătoare a personalului, neefectuarea controlului medical periodic, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare şi neefectuarea evaluării riscurilor. 768 de controale în trei luni

Şeful ITM Gorj a declarat ieri faptul că în primele trei luni ale anului, inspectorii de muncă din cadrul instituţiei au efectuat un număr de 768 de controale care s-au soldat cu 629 de sancţiuni contravenţionale. „În urma acestor controale au fost depistate un număr de 210 persoane care nu aveau forme legale de muncă. Valoarea amenzilor aplicate societăţilor care aveau la muncă angajaţi fără carte de muncă a fost de 641.000 de lei.

Acestor amenzi li se mai adugă şi altele pentru mai multe abateri, astfel că valoarea sancţiunilor aplicate în primele trei luni ale anului 2011 a fost de 974.800 de lei”, a mai spus George Romanescu.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here