Sancţiuni de peste 100.000 de lei pentru patroni

458

Depistarea angajatorilor, care folosesc la muncă persoane fără forme legale de angajare, a fost şi săptămâna trecută o prioritate pentru echipele de control din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Inspectorii Serviciului Control Relaţii de Muncă au efectuat 18 controale, din care 15 pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.
“În urma acestor controale, au fost depistaţi trei angajatori care prestau activitate cu şase persoane fără forme legale de angajare. În consecinţă, s-au aplicat trei sancţiuni pentru utilizarea muncii la negru în cuantum de 60.000 de lei. Angajatorii depistaţi cu munca la negru desfăşurau activitate în domeniul construcţiilor, în localităţile Runcu şi Tismana. În total, s-au aplicat opt sancţiuni la tot atâţia angajatori, în cumul de 78.000 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, Gheorghiţă Cusma.
Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii; nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal şi la munca suplimentară; nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor.
Şi inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă din cadrul ITM Gorj au efectuat 21 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 12 neconformităţi. Astfel, au fost aplicate 12 amenzi în valoare de 26.500 de lei. Neregulile pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here