Sancţiuni de 4.500 de lei, aplicate de inspectorii sanitar-veterinari

227

În cursul ultimei săptămâni, echipele de inspectori din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse supravegherii și controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în localităţile: Albeni, Bengeşti-Ciocadia, Băleşti, Berleşti, Bolboşi, Bumbeşti-Jiu, Bustuchin, Căpreni, Ciuperceni, Cruşeţ, Dănciuleşti, Dragoteşti, Drăguţeşti, Fărcăşeşti, Godineşti, Ioneşti, Licurici, Motru, Muşeteşti, Negomir, Novaci, Padeş, Peştişani, Rânca, Roşia de Amaradia, Rovinari, Runcu, Scoarţa, Stejari, Stoina, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Teleşti, Tismana, Ţânţăreni, Vladimir.

Controalele au fost efectuate în vederea verificării modului de asigurare a conformității cu cerințele legislației în vigoare în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor. „În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale la Bumbeşti-Jiu, Padeş şi Tismana, în cuantum de 4.500 de lei, astfel: două amenzi a câte 1.200 de lei, respectiv 600 de lei, aplicate unor proprietari de exploataţii, pentru transportul animalelor fără documentele legale de mişcare; o sancţiune de 1.500 de lei unei persoane fizice, pentru transportul produselor alimentare în condiţii necorespunzătoare, cu un mijloc de transport neînregistrat sanitar-veterinar; o amendă de 1.200 de lei la un magazin alimentar, pentru următoarele aspecte: nu se face dovada efectuării acţiunilor DDD la punctul de lucru; persoana care deserveşte unitatea nu deţine echipament de protecţie şi a servit (în timpul controlului) produse vrac (pulpe pui congelate) către consumatorul final fără utilizarea mănuşilor de unică folosinţă, favorizând astfel contaminarea produselor”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.

Bilanţ ANSVSA: Amenzi la Gorj de peste 100.000 de lei
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a publicat la finele săptămânii trecute raportul de control aferent lunii trecute. Astfel, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat 9.854 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume, fructe. Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate și prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.Ca urmare a neregulilor constatate, la nivel naţional au fost acordate 132 de amenzi în valoare de 479.200 de lei.La Gorj, în martie, pentru neregulile depistate, inspectorii sanitar-veterinari din cadrul DSVSA au aplicat sancţiuni în cuantum total de 102.000 lei pentru: neconformităţi privind întreţinerea spaţiilor, mucegai, neconformităţi de depozitare a produselor, aparatura frigorifică şi utilajele tehnologice (malaxoare, divizoare, dospitoare) nu sunt întreţinute corespunzător, nu există înregistrări şi monitorizări generate de procedurile HACCP, nu se derulează un program de autocontrol pentru testarea produselor finite proprii, nu există documente care să ateste efectuarea operaţiunilor DDD, manipularea neigienică, comercializare necorespunzătoare, lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.În cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise. De asemenea, s-au efectuat teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probele fiind transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here