Sănătate din plin, cu ardei graşi

421

ardei grasiDulci, iuţi şi crocanţi, ardeii graşi, indiferent că sunt verzi, galbeni sau roşii sunt legume foarte sănătoase. Deşi există pentru consum încă de primăvara până toamna târziu, în octombrie, ardeii graşi şi cei înrudiţi lor, ardeii iuţi şi gogoşarii, sunt la apogeu.

Toate variantele de ardei graşi sunt surse importante de vitamina C şi de vitamina A (prin numărul mare de carotenoizi, cum ar fi beta-caroten), un antioxidant foarte puternic, iar aceasta este prima proprietate a acestora.

Culoarea ardeilor (galben, verde, roşu sau portocaliu), este un semn care arată cantitatea de capsaicină pe care o conţine ardeiul şi gogoşarii. Capsaicina este cea mai importantă substanţă activă din ardei. Ardeii roşii iuţi au mai multă capsaicină faţă de ceilalţi, dar toţi ardeii, indiferent de variantă şi culoare sunt un folos pentru sănătate, prin conţinutul lor de elemente nutritive. Mai mult, au calitatea de a îmbunătăţi metabolismul şi a reduce apetitul.

Conţinutul ardeilor graşi

Aceştia au 25 de calorii la 100 de grame, mai conţin fibre şi în proporţie de 80% apă. Ardeiul gras mai conţine vitamina C, vitamina B6, vitamina K, precum şi potasiu, calciu, molibden şi mangan.

Ardeii previn bolile cardiace şi sunt de un real folos pentru scăderea colesterolului. Toţi ardeii roşii, cei dulci şi cei iuţi, sunt legume care au licopen, cu rol bine definit în scăderea riscului apariţiei cancerului de col uterin, a celui de colon şi preîntâmpină afecţiunile pancreasului.

Ardei iuţi, în ghiveci

Deoarece cresc foarte uşor, nu necesită tratamente speciale, de aceea ardeii iuţi pot fi cultivaţi în ghiveci pe balcon sau chiar pe pervazul bucătăriei. În plus, dau şi bine în încăperea respectivă, ca şi decor. Ardeii iubesc foarte mult soarele şi au nevoie de locul cel mai însorit din balcon. Nu agreează frigul, astfel că toamna trebuie adăpostiţi în casă, unde pot sta până după sărbătorile de iarnă. E necesară apă multă pentru că solul trebuie menţinut mereu umed.

Ardeilor iuţi le trebuie pământ de grădină nisipos şi cu minerale. Atunci când planta ajunge la 20 de centimetri, solul trebuie fertilizat în permanenţă. Trebuie udaţi cu măsură, şi astfel vor produce recolte bogate de ardei iuţi.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here