Sănătate, cu legume şi fructe congelate

426

fructe congelateAlimentele congelate sunt o variantă bună, eficace şi sănătoasă. Legumele şi fructele congelate sunt, de cele mai multe ori, mai sănătoase în comparaţie cu cele „proaspete” din supermarket. Legumele şi fructele îşi reduc conţinutul de vitamine la fiecare 48 de ore, chiar dacă sunt ţinute în frigider. De aceea, cea mai bună alternativă este congelarea.

Indiferent, că le congelezi acasă, sau le cumperi gata congelate, legumele şi fructele îşi menţin în proporţie destul de mare din calităţile naturale, din forma proaspătă.

Trebuie să ţii seama că, acasă, congelarea poate să producă înmuierea legumelor şi fructelor, în comparaţie cu congelarea industrială (legumele şi fructele proaspete sunt îngheţate imediat după ce au fost culese), le menţin intacte proprietăţile, mireasma, gustul şi culoarea naturală.

Există multe avantaje dacă optezi pentru legumele şi fructele congelate: economiseşti timp (deoarece sunt spălate şi curăţate), se folosesc întregi (nu necesită curăţare) şi mai mult decât atât, sunt aproape la acelaşi preţ, ca şi produsele proaspete.

Atunci când achiziţionezi legume şi fructe congelate alege pungile întregi. Atinge pungile cu legume şi fructe congelate. Ceea ce se află în interior trebuie să sugereze forma legumelor sau fructelor, să nu fie unite, dar să fier mobile în pungă. Dacă sunt grupate în bulgări, ele au fost recongelate după dezgheţare, deci nu le cumpăra. Citeşte termenul de valabilitate, deoarece înfăţişarea şi gustul pot fi ţinute intacte doar într-un oarecare interval de timp.

Se spune că legumele şi fructele nu pot fi congelate mai mult de un an de zile.

La congelarea acasă trebuie folosite legume şi fructe cât mai proaspete. Indicat este ca acestea să se păstreze în pungi sau recipiente de plastic. Poţi să le identifici mai uşor, punând pe fiecare etichete cu denumirea lor. Cele mai bune variante de a decongela legumele şi fructele sunt: uşor în frigider, în apa rece sau în cuptorul cu microunde.

Sfaturi pentru congelarea legumelor şi fructelor

Înainte de a le congela legumele şi fructele se spală, se scurg bine şi se porţionează.

Fructele rezistă foarte bine dacă sunt trecute, înainte de a fi congelate, prin sirop, deoarece îşi menţin mult mai bine compoziţia şi aroma. Pregăteşte un sirop dintr-o cană de apă şi două linguri de zahăr. Fierbe siropul la foc încet, câteva minute, apoi lasă-l să se răcească. Adaugă fructele în sirop, lasă-le puţin, după care pune-le într-o sită, câteva minute, pentru a curge siropul.

Ambalează-le iar apoi pot fi congelate. Siropul se mai poate folosi.

Legumele se congelează după ce au fost puse în apa care clocoteşte şi lăsate puţin, iar apoi scurse bine şi congelate. Luând în considerare tipul legumei, acestea trebuie doar spălate şi alese sau tăiate.

Mergi în piaţă, pentru că există legume şi fructe din abundenţă, cumpără şi umple congelatorul cu tot felul de bunătăţi pentru iarnă. Spor la treabă!

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here