Salvamont Gorj, prezent şi în acest an la Congresul Internaţional de Salvare Montană

432

În perioada 13-18 octombrie, în stațiunea Killarney din Irlanda, vor avea loc lucrările Congresului Internaţional de Salvare Montană, cea mai mare acțiune de acest gen organizată pe plan mondial. Ţara noastră este membră de gradul A, cel mai mare posibil, având o vechime de peste 20 de ani în cadrul Comitetului Internaţional de Salvare Montană CISA IKAR și o activitate susținută în cadrul comisiilor de lucru ale acestui organism.

În acest an, din România vor participa la Congresul Internaţional de Salvare Montană 12 salvatori montani, reprezentanți ai serviciilor salvamont din Argeș, Brașov, Gorj, Hunedoara, Prahova, Neamț și un reprezentant din partea Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.
Din partea Serviciului Public Județean Salvamont Gorj vor participa la această acțiune directorul Cornoiu Sabin, membru în comisia tehnică a CISA – IKAR și dr. Dumitrescu Marian care va lua parte la lucrările comisiei medicale. „Acțiunea este deosebit de importantă, cei aproximativ 80 de membri, asociații naționale de salvare montană, organizații profesionale sau institute de cercetare în domeniul salvării montane din peste 50 de țări de pe toate continentele, își trimit aici reprezentanții pentru a lua contact cu ultimele studii și cercetări în domeniul salvării montane, analizează, în sala de curs sau practic în teren, echipamentele și tehnicile de salvare propuse a fi implementate, având posibilitatea să le aprobe sau respingă prin votul din plen. După aprobare, echipamentele și tehnicile de salvare primesc certificarea oficială a forului, fiind transmise către fiecare țară ca recomandare pentru a fi introduse în programa de pregătire, în dotare și, în final, în acțiunile de salvare. Congresul reprezintă o oportunitate deosebită pentru salvatorii montani din întreaga lume de a realiza un schimb de informații și de experiență foarte util prin care se încearcă să se realizeze un sistem cât mai performant de salvare montana care să ofere o siguranță maximă pentru accidentat și salvator”, a explicat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Lucrările congresului se desfășoară pe patru comisii principale: tehnica terestră, avalanșe, aero și medicală.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here