Salvamont Gorj, dotat cu echipament de ultimă generație pentru căutarea persoanelor surprinse de avalanșă

1338

Serviciul Public Județean Salvamont Gorj va avea în dotare un echipament RECCO de ultimă generație pentru căutarea persoanelor surprinse de avalanșă. Acest sistem este deja folosit pe scară largă la nivel mondial, peste 900 de structuri de salvare montană din 28 de țări avându-l implementat.

Salvatorii montani au participat în weekend la cursul de instruire teoretică și practică, curs susținut de un instructor RECCO sosit din Germania.
„Odată cu implementarea și a acestui proiect, stațiunea Rânca va fi singura din țară care asigură atât sistemul Recco, cât și stand public de verificare a DVA (detector victime în avalanșă)”, informează Consiliul Județean Gorj.
Echipamentul va putea detecta și aparatele DVA, având opțiunea de recepție a semnalelor emise în banda de 457 kHz.
În total, zece județe din țară vor primi astfel de echipamente care vor fi închiriate, pe o perioadă de 5 ani. Proiectul a fost inițiat de Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România. „Dacă până acum se lucra cu sondele de avalanșă, cu câini de avalanșă și cu acele DVA-uri, dispozitive de căutare în avalanșă, acum avem și al patrulea sistem, ultimul posibil, care este cotat foarte bine la nivel mondial”, a precizat Sabin Cornoiu.

Cum funcționează RECCO
Sistemul RECCO, dezvoltat de compania suedeză cu același nume, este format dintr-un dispozitiv de localizare utilizat de salvamontiști și plăcuțe reflectoare pe care turiștii le pot purta în echipamente și cu ajutorul cărora este posibilă găsirea acestora.
Plăcuțele reflectoare vor putea fi achiziționate din magazine cu profil sportiv din țară, sub formă de autocolant pentru casca de protecție, breloc pentru cheița de fermoar sau atașat la cureaua pantalonilor. Detectorul poate localiza plăcuțele reflectoare pe o rază de până la 80 de metri în aer și 20 de metri la sol, respectiv o rază efectivă de 30 de metri în condiții de avalanșă.
„România se situează în topul 10 al țărilor europene cu cel mai mare risc de avalanșă, anual înregistrându-se în medie aproape trei decese ca urmare a avalanșelor montane, după cum arată statisticile Comitetului Internațional de Salvare Alpină. Prin implementarea sistemului RECCO, în premieră în România, ne dorim să creștem șansele de succes al misiunilor de salvare montană bazându-ne pe ajutorul tehnologiei”, a declarat Sabin Cornoiu, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România. În urma implementării acestei prime etape a proiectului, Serviciile Publice Județene Salvamont Alba, Argeș, Bihor, Brașov, Gorj, Mureș, Maramureș, Prahova, Sibiu și Suceava vor beneficia de acest sistem modern de căutare – salvare.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here