Salt peste timp, Memorialul “Cezar Vărgulescu” – ediţia XXVIII s-a desfăşurat la Baia de Fier

412

În perioada 4-6 octombrie, în localitatea gorjeană Baia de Fier, s-a desfăşurat cea de-a 28-a ediţie a memorialului „Cezar Vărgulescu”. Organizatori au fost Clubul Alpin Român şi Montan Club White Wolf.

Cei 27 de participanţi din: Bucureşti, Baia de Fier, Piteşti, Petroşani şi Râmnicu Vâlcea au derulat o serie de activităţi montane, care au culminat cu excaladarea traseului “Cezărica” şi a altor trasee amenajate în Cheile Galbenului. Această manifestare se înscrie în seria de memoriale dedicate tuturor celor care au scris cu sânge Istoria Alpinismului Românesc! Când spui Himalaya, gândul te duce la mirajul îngheţat al înălţimilor supreme. Lanţul muntos format din cele trei segmente: Himalaya, Karakorum şi Hindu Kuch, cu cele mai mari înălţimi (14 vârfuri de peste 8.000 de metri, cucerite între anii 1950-1960, când a devenit posibil accesul înspre Everest prin Nepal şi K2 prin Pakistan), au constituit visul suprem al oricărui montaniard.
Timp de 35 de ani, alpiniştii români au tânjit după piscurile Himalayei din spatele Cortinei de Fier. Prin anii 80, o viză de ieşire din ţară era mai inaccesibilă decât un optmiar şi puţini au reuşit să depăşească atât birocraţia cât şi insuficienţa materială. “Prima expediţie integral românească în Himalaya s-a semnalat în 1985 când, cu ajutorul doctorului Ovidiu Bojor, aflat în Nepal ca expert UNESCO pentru studierea florei spontane, soţii Emil Coliban şi Taina Duţescu-Coliban, Pavel Mureşan, Dan Coman, Cezar Vărgulescu, Marius Mărcuş şi Avel Ritişan au iniţiat escaladarea masivului Gurja Himal (7.193 metri) din Nepal. Vârful l-au atins numai Avel, Marius şi Pavel, după o ascensiune pe ruta clasică. Din păcate, această expediţie a marcat şi prima ofrandă de sânge adusă de români: Cezar Vărgulescu, medic şi alpinist. În maxim 3 zile, alpiniştii ar fi ajuns pe vârf. În data de 15 mai 1985, în apropierea taberei II, în mijlocul peretelui Konabon, sub vârful cu acelaşi nume (6.570 m), Cezar Vărgulescu a avut parte de o moarte instantanee. Se afla în misiune de recunoasşere a traseului şi a fost surprins de o cădere de pietre. Nu a fost vorba de o imprudenţă. Condiţiile erau normale. Traseul era uşor şi nu prezenta probleme tehnice deosebite în porţiunea aceea şi nici pericole obiective. A fost vorba doar de neşansă”, explică Dan Chiriac, preşedintele Clubului Montan White Wolf Baia de Fier. Din cauza condiţiilor vitrege, colegii de expediţie au fost nevoiţi să-l îngroape pe Vărgulescu în locul unde l-au găsit, sub marea bariera de seracuri, în partea superioară a conului de dejecţie.

27 de participanţi la memorialul „Cezar Vărgulescu”
În perioada 4-6 octombrie a avut loc cea de-a 28-a comemorare a acelor momente tragice. Ca în fiecare an, Memorialul “Cezar Vărgulescu” a fost desfăşurat la Baia de Fier, acolo unde se află singurul traseu de alpinism amenajat de cel dispărut din marea familie a muntenilor. Organizatori au fost Clubul Alpin Român şi Montan Club White Wolf. “Cei 27 de participanţi, din Bucuresti, Baia de Fier, Piteşti, Petroşani şi Râmnicu Vâlcea, au organizat o serie de activităţi montane, care au culminat cu excaladarea traseului “Cezărica” şi a altor trasee amenajate în Cheile Galbenului”, a precizat Dan Chiriac, preşedintele Clubului Montan White Wolf Baia de Fier.
Această manifestare se înscrie în seria de memoriale dedicate tuturor celor care au scris cu sânge Istoria Alpinismului Românesc.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here