Salcâmul şi binefacerile lui

969
salcamÎn tradiţia populară, lemnul, tare şi rezistent, era folosit la prepararea uneltelor şi diferitelor obiecte casnice. De asemenea, salcâmul era preţuit şi pentru florile bogate în nectar. Florile se mai foloseau pentru vopsitul bumbacului şi mătăsii în galben.
Florile uscate şi mărunţite se puneau pe rănile provocate de arsuri. Ceaiul din flori se lua contra tusei, năduşelii şi a durerilor de piept. Contra răcealii se lua şi în amestec cu soc, muşetel sau alte plante. Se mai folosea la dureri de burtă, în ulcer stomacal şi duodenal, în tuberculoza pulmonară şi contra durerilor de cap, în bolile neuropsihice şi contra insomniilor. Femeile fierbeau florile în apă sau vin contra leucoreei.

Acţiune farmaceutică
Florile de salcâm se utilizează ca aromatizant şi în industria parfumurilor, în medicină ca şi calmant nervos, al tusei, al migrenelor sau chiar afrodiziac. Scoarţa se utilizează în hiperaciditate, este antispastic, în ulcer gastric şi duodenal sau ca purgativ, antireumatic. Datorită robinei pe care o conţine, scoarţa trebuie utilizată cu multă atenţie, deoarece această substanţă este toxică. Scoarţa este astringentă, datorită taninurilor ce le conţine. Se foloseşte la arsuri, gastrite hiperacide, insomnii, leucoree, migrene, nevralgii, pirozis, tuberculoză pulmonară, tuse astmatică, tuse obişnuită, tuse convulsivă, ulcer gastro-duodenal.
Leacuri din flori şi scoarţă de salcâm
• linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se va consuma în trei reprize, după mesele principale, în special în gastrite, migrene, ulcer gastric, etc.
• 2 linguriţe de flori puse peste 250 ml apă clocotită, acoperită timp de 10 minute apoi strecurată se poate consuma în caz de migrene, nevralgii.
• Tinctură din 50 g scoarţă mărunţită la 250 ml alcool alimentar de 70º. Se va ţine apoi 15 zile la rece, după care se va filtra. Se pot lua 2-3g pe zi diluată cu puţină apă.
• Pulberea de flori se poate aplica direct pe răni.
• Scoarţa mărunţită, 2 linguriţe, se fierbe în 250 ml de apă timp de 10 minute. Se strecoară şi este unul dintre cele mai bune purgative, remediu antiulceros, antiinflamator şi antiinfecţios local.
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here