Salata verde fortifică organismul

499
salata verdeLa masa de prânz sau de seară e bine să adăugaţi meniului şi o salată verde, mai ales acum, când şi-a făcut deja apariţia, în pieţe, la tonetele cu verzituri. Salata verde de grădină (lăptuca) este prezentă aproape tot timpul anului, deoarece poate fi cultivată şi în sere, însă este una dintre primele legume care apar primăvara şi care, prin conţinutul ei, poate suplini alimentaţia greoaie şi lipsită de vitamine din cursul iernii.

Denumită ştiinţific lactuca sativa, salata verde stimulează pofta de mâncare, revigorează şi curăţă organismul de toxinele acumulate. Aceasta contribuie, totodată, la combaterea deficitului de hemoglobina şi săruri minerale din organism.
Conţine săruri minerale
În afara hidraţilor de carbon (zaharuri) salata conţine foarte multe săruri minerale, indispensabile metabolismului ca stimulenţi: săruri de calciu, fosfor, iod, fier, magneziu, cupru, arsen, iar ca vitamine, în special vitamina C, apoi A, B, D şi E. În afară de aceste substanţe, salata verde mai are în componenţa ei hormoni estrogeni, cu efect anafrodisiac (reduce excitaţia sexuală). Datorită vitaminei C, salata măreşte rezistenţa la infecţii şi virusuri şi combate anemia.
Conţinutul abundent de mucilagii are un rol deosebit în reglarea digestiei şi a tranzitului intestinal, fapt care interesează pe cei care suferă de constipaţie, ca laxativ.
Alte efecte benefice ale salatei sunt cel hipoglicemiant, de drenare a ficatului, diuretic, cu indicaţie în litiaze şi edem, de apariţie şi desfăşurare normală a ciclului menstrual. Salata este, de asemenea, indicată în cazul tulburărilor neurovegetative din sfera cardiacă, cum ar fi tahicardia şi extrasistolele, nevrozele cardiace etc.
Datorită unor substanţe cu caracter hormonal, salata este sedativă – consumată mai ales seara contribuie la diminuarea stresului zilnic – şi, în plus, are calitatea de a induce un somn fiziologic.
Recomandări
Sub formă de infuzie, salata are efect antispastic, diuretic şi calmant. Infuzia băută seara asigură un somn bun.
Dacă se fierb două salate bine spălate cu un litru de apă timp de 20 de minute, se obţine o soluţie de uz extern.
Astfel, cu lichidul rezultat se pot pune comprese pe faţă (pentru combaterea acneei) sau pe alte părţi ale corpului, cum ar fi zonele afectate de psoriazis, cu efect decapant, de curăţare a pielii. Compresele trebuie să fie la temperatura camerei şi se ţin câte 10 minute (se aplică în 3 reprize).
Compresele au, totodată, rolul de a tonifia pielea feţei. Din această cauză, lichidul rezultat din fierberea salatei se poate folosi sub formă de măşti, mai ales în cazurile de cuperoză şi ten uscat.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here