Să ştii să laşi locul generaţiei din urmă

411

-modelul chinez pentru cei “bătuţi în cuie”-
Hotărârea conducerii Partidului comunist chinez de a se retrage după o perioadă, lăsând locul altei echipe mai tinere, reprezintă un model de înţelepciune politică, un model demn de urmat, pentru mulţi oameni politici din România, şi nu numai.

Cea mai mare onoare- scria Aristotel- “Constă în a nu te folosi de onoruri, ci de a fi vrednic de ele şi a ştii să te retragi la timp din “aria funcţiilor”!”
Spre deosebire de mentalitatea occidentală, gandirea chineză pune un accent deosebit pe etică, filosofia la ei fiind strans legata de viata politica, economica si socială.
Voltaire scrie în urmă cu peste două secole : “Ceea ce au perfecţionat mai mult chinezii este morala si legile”.
Această retragere din funcţie, a început în urmă cu aproape două decenii, când în 2002, şeful statului chinez, în vârstă de 76 ani, a predat puterea generaţiei mai tinere, în China nu se mai doreşte “ Cezar” pe viaţă.
Conducerea politică a unei ţări trebuie să fie transcendentă, să fie un progres din treaptă în treaptă, pe care parcurgându-le sa lase spaţiul conducerii altei generaţii, precum muzica trece de la o temă la alta, de la un tempo la altul.
Conducerea chineză menţine acest obicei, noua conducere este instaurată recent în China, vechea conducere cedează de bunăvoie frâiele puterii, nemai fiind molipsiţi de cultul personalităţii.
Această retragere dă celor care lasă de bunăvoie puterea, farmecul unor amintiri scumpe : ca şi-au slujit poporul cu devotament, şi au ştiut când să se retragă.
“A voii, scria Nietzche, eliberează şi este adevarată învăţătură despre voinţă şi libertate”.
Iar conducătorii chinezi au dat dovadă de voinţă!
“Schimbând garda”, de bunăvoie, spre binele propriului popor!
P.S. : Ce păcat că la noi poporul român nu este respectat şi nici iubit de către unii conducători care în ciuda voinţei poporului continuă să stea ca un baraj la putere, nedând voie poporului român sâ se elibereze de povară unei dictaturi din ce în ce mai aprige!
Gheorghe Rădulescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here