S-au ţinut de promisiune! – A început izolarea termică a blocurilor din Rovinari

567

rovinari reabilitare1În oraşul Rovinari au debutat, în cursul săptămânii trecute lucrările de reabilitare termică a blocurilor din oraş. Conform autorităţilor locale, proiectul pentru blocul IE 1 a fost depus încă de acum doi ani, dar

din cauza întârzierii finanţării de către Compania Naţională de Investiţii, operaţiunile de anvelopare a construcţiei au început la sfârşitul lunii noiembrie 2009. Blocul IE 1 are 4 etaje, şi are în componenţă două scări, fiecare cu câte 4 apartamente pe palier.

Termoizolarea va consta în izolarea termică a pereţilor exteriori cu polistiren de 10 cm grosime, înlocuirea ferestrelor cu ferestre performante energetic, termo- hidroizolarea acoperişului blocului şi, cel mai important, extragerea dejecţiilor din subsol şi repararea sistemului de scurgere.
Lucrările au început pe 24 noiembrie, iar termenul de execuţie pentru acest bloc este de 5 luni de la data începerii lucrărilor, fiind preconizat a se termina în lunile aprilie-mai ale anului viitor, în funcţie şi de starea vremii. Valoarea acestei investiţii este de aproximativ 700.000 RON.
rovinari reabilitare2Astfel, edilul oraşului, Dorin Filip şi-a respectat promisiunea făcută în faţa cetăţenilor şi a demonstrat încă o dată că nu este doar omul vorbelor, ci şi al faptelor. „Este un pas foarte important făcut de noi în procesul de reabilitare termică, fiind primul imobil de locuinţe din oraşul Rovinari care este termoizolat, urmând ca în cursul anului următor alte zece blocuri să fie reabilitate termic din cele 42 de blocuri aprobate de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei”, a declarat primarul.
Primăria Rovinari achită şi cota asociaţiei de proprietari
Conform legilor în vigoare, finanţarea fiecărui bloc inclus în program se face cu o cotă de 50% de la bugetul de stat, 30% de la bugetul local şi 20% de la asociaţia de proprietari a clădirii respective. Primăria şi Consiliul Local Rovinari va suporta şi partea de 20 % din cheltuielile ce revin proprietarilor de locuinţe, pentru termoizolarea celor 10 blocuri. Lucrările se vor desfăşura respectându-se OUG nr. 18/2009 privind creşterea performanţelor energetice a blocurilor de locuinţe, precum şi normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţelor energetice a blocurilor de locuinţe.
rovinari reabilitare3Avantajele cetăţenilor ca urmare a reabilitării termice a blocurilor de locuinţe sunt: reducerea cheltuielilor cu combustibilii; banii economisiţi vor fi folosiţi pentru alte proiecte locale importante; crearea de noi locuri de muncă în domeniul construcţiilor; protejarea mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră; schimbarea aspectului blocurilor de locuinţe şi implicit al localităţilor. Termoizolarea suplimentară a pereţilor exteriori– partea opacă, se realizează de regulă la partea exterioară a acestora, cu tehnologii bine puse la punct şi verificate de-a lungul anilor. Materialele şi sistemele izolante utilizate trebuie să fie însoţite de declaraţii de conformitate ale producătorilor, prin care să se ateste conformitatea cu specificaţiile tehnice recunoscute în condiţiile legii. Prin înlocuirea ferestrelor tradiţionale, duble, cu ferestre cu geam termoizolant şi cu sistem pentru ventilare controlată, se obţin următoarele avantaje: scăderea schimburilor termice prin suprafaţa vitrată (ceea ce conduce la o mai bună protecţie termică a mediului interior atât pe timp de iarnă şi, parţial, pe timp de vară), creşterea calităţii confortului interior prin asigurarea unei ventilări controlate a încăperilor, reducerea transmisiei zgomotelor din exterior în interiorul clădirii, conservarea calităţii mediului, reducerea costurilor pentru încălzire/răcire.
Dorin Filip doreşte ca odată cu anveloparea termică a blocurilor să scadă cheltuielile rovinărenilor la încălzirea locuinţelor, să rezolve una din problemele invocate de cetăţenii care locuiesc la parterul precum şi la ultimul etaj al blocurilor, şi nu în ultimul rând, să contribuie la înfrumuseţarea urbană a imobilelor din oraşul Rovinari. (P)
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here