S-a prelungit sesiunea de primire a proiectelor pentru liceele agricole. Liceu din Gorj, pe lista celor eligibile!

986

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat faptul că sesiunea de primire a proiectelor de finanțare pentru “Îmbunătățirea infrastructurii liceelor cu profil agricol” a fost prelungită.

Noul termen pentru depunerea proiectelor este 22 decembrie 2023, ora 23.59. Pe lista unităților de învățământ cu profil agricol din țară, eligibile a primi fonduri europene, se regăsește o singură unitate de învățământ din județul Gorj, fiind vorba despre Liceul Tehnologic Bârsești din municipiul Târgu Jiu.
În baza ordinului de ministru nr. 6.665/16.11.2023, Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prelungește perioada de depunere de proiecte în platforma PNRR pentru apelul PNRR/2023/C15/MEDU/I7 „Îmbunătățirea infrastructurii liceelor cu profil agricol” în cadrul Investiției 7: Transformarea liceelor agricole în centre de profesionalizare.
Proiectele, însoțite de documentele aferente, se pot depune la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Măsura este coordonată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, iar condițiile privind accesarea fondurilor europene au fost publicate pe site-ul instituției.
Pentru dezvoltarea învățământului agricol, se finanțează o serie de investiții specifice care să determine atât atragerea absolvenților de clasa a VIII-a către acest domeniu de învățământ, cât și garantarea unei bune pregătiri profesionale a elevilor pe parcursul liceului, astfel încât să se poată asigura forță de muncă tânără și calificată în sectorul agricol, în concordanță cu progresul tehnologic în acest domeniu, dar și cu cerințele PAC de practicare a unei agriculturi durabile. Anul acesta, peste 80% dintre locurile la liceele agricole au fost ocupate după prima etapă a admiterii în clasa a IX-a, potrivit unui comunicat de presă semnat de World Vision și Creștem Prin Educație Agricolă. Datele sunt similare cu cele de anul trecut, când rata de ocupare era 84%. ONG-urile subliniază că deși numărul elevilor care se înscriu la aceste licee este în creștere, tinerii nu sunt suficient de motivați să aleagă această specializare, iar ,,mediile mici de admitere reprezintă o provocare majoră”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here