S-a modificat legea privind sistemul asigurărilor de şomaj

453

AJOFM 3Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj a anunţat apariţia în Monitorul Oficial nr. 145/28.02.2011 a Ordonanţei de Urgenţă nr. 17, care modifică şi completează Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru somaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Conform actului normativ menţionat, sunt redefinite stagiul de cotizare, asiguratul şi indemnizaţia de şomaj şi sunt abrogate prevederile referitoare la militari.

Principalele modificări aduse de acest act normativ se referă la termenul în care este depus dosarul de şomaj. Astfel, dacă până la această dată o persoană putea depune dosarul de somaj în termen de 30 zile de la data disponibilizării, pentru a avea continuitate, începând cu data de 28 februarie 2011 acest termen se reduce la 10 zile. Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data disponibilizării, indemnizaţia de somaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.

O altă modificare importantă se referă la perioadele pentru care angajatorii nu au plătit contribuţiile, dar se află în executare silită, faliment, reorganizare judiciară şi aşa mai departe.

Dacă până la această dată perioadele în care angajatorul nu plătea contribuţiile, dar se afla în executare silită, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare, administrare specială, constituiau stagiu de cotizare şi erau luate în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie de somaj, prin modificările aduse de Ordonanţa nr.17 aceste prevederi nu se mai regăsesc, astfel că în conformitate cu noul text, constituie stagiu de cotizare perioadele pentru care angajatorul este scutit, în condiţiile legii, de plata contribuţiei datorate la BAS.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here