S-a lansat „Anul Domnica Trop şi Filofteia Lăcătuşu”

626

IMG_0553Miercuri, 29 februarie 2012, la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu a avut loc conferinţa cu tema „2012, Anul Domnica Trop şi Filofteia Lăcătuşu”. Protagoniştii manifestărilor ce se vor desfăşura pe parcursul acestui an sunt omul de cultură Dorin Brozbă şi Dumitru Hortopan, directorul Muzeului „Alexandru Ştefulescu”.

După ce anul trecut Dorin Brozbă e reuşit să organizeze o serie de manifestări cultural-artistice demne de toată lauda, cu ocazia Centenarului Maria Lătăreţu, acum, omul de cultură ne surprinde cu „Anul Domnica Trop şi Filofteia Lăcătuşu”. Partenerul său de încredere este Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu. „Dacă 2011 a fost anul Maria Lătăreţu, pentru că a fost Centenarul privighetoarei, anul acesta îl vom numi anul celebrelor artiste IMG_0557Domnica Trop şi Filofteia Lăcătuşu. Aceste acţiuni au început mai de mult, pentru că aşa cum se ştie, anul trecut am inaugurat casa-muzeu Domnica Trop, care nu a fost un lucru foarte uşor; Domnica Trop este mehedinţeancă de obârşie şi mulţi m-au întrebat ce caută ea la Gorj. Ei bine, ea cântă cântece din zona Mehedinţi, dar cântecele ei sunt apreciate în întreaga ţară”, a declarat Dorin Brozbă.

Manifestări culturale la Casa-Muzeu Domnica Trop

Din 2011, în cadrul Muzeului Curtişoara există Casa – Muzeu Domnica Trop, aflată chiar lângă cea a lui Gheorghe Zamfir. „Domnica Trop are 74 de ani. Este foarte bolnavă, având un diabet agresiv. Deşi nu ne-a fost uşor, cu bunăvoinţa familiei ei şi a domnului director, am reuşit să amenajăm acea casă la Curtişoara şi i-am făcut o mare bucurie, pentru că dânsa intrase într-o uitare, cum se întâmplă adesea cu marii artişti ai ţării”, spune Brozbă. Cât priveşte manifestările organizate în acest an, dedicate Domnicăi Trop, Dorin Brozbă precizează: „ne-am propus să scoatem un album cu cântece ale artistei, cu fonduri de unde vom putea obţine; am apelat la anumite persoane de la „Electrecord” şi de la „Radio Bucureşti”, pentru că ei deţin drepturile, care trebuie cumpărate, şi sperăm ca până în iunie să scoatem acest album. Mi-am propus să acoperim şi o cărticică a artistei, în care să inserăm şi toate cântecele ei, care au fost furate de unii aşa-zişi artişti, care le-au şi înregistrat şi şi-au luat drepturi de autor, spre nesimţirea lor. Pe 22 iunie, când dânsa va împlini 74 de ani, o vom sărbători în bătătura casei sale, printr-un festival cu copiii cei mai talentaţi. Evenimentul va fi la nivel judeţean, deocamdată”.

Filofteia Lăcătuşu, omagiată la 35 de ani de la deces

Manifestările dedicate Filofteei Lăcătuşu încep chiar în această săptămână, după cum precizează Dorin Brozbă: „pe 4 martie se vor împlini 35 de ani de la trecerea artistei Filofteia Lăcătuşu în eternitate. Ea este înmormântată în cimitirul de la Suseni, localitate care aparţine comunei Runcu. Comuna Runcu este fericită pentru că are înmormântate două artiste ale ţării: Maria Apostol şi Filofteia Lăcătuşu; are şi un cămin foarte bine pus la punct, modernizat şi dotat cu tot ceea ce trebuie. Doamna profesoară Maria Sârbu Gugu va organiza duminică, în colaborare cu Primăria Runcu un spectacol care se fa intitula „Cântec pentru Filofteia Lăcătuşu”, făcut împreună cu grupul folcloric „Vlăstarele Dobriţei”, coordonat de dânsa şi cu copiii Ansamblului Folcloric „Maria Apostol” din Bâlta”.

Casă-Muzeu Folofteia Lăcătuşu

Dorin Brozbă şi Dumitru Hortopan au reuşit să facă rost de câteva obiecte ale artistei Filofteia Lăcătuşu. În următoarea perioadă cei doi vor încerca să completeze „colecţia” de lucruri personale ale solistei, astfel încât la vară să poată fi inaugurată casa-muzeu care-i va purta numele. „Am editat deja un album şi o carte dedicate Filofteiei Lăcătuşu şi pentru că am intrat în posesia primelor lucruri ale artistei, vrem să realizăm şi Casa- Muzeu Filofteia Lăcătuşu. Avem un pickup la care ea îşi asculta cântecele, avem o pereche de pantofi şi ni s-a promis din partea familiei ei de la Alunu şi de la Sadu că ne vor da un costum, o maramă şi caietele ei de cântece, cartea de muncă, discuri de-ale ei, pentru a putea face ceea ce am făcut pentru Domnica Trop”, a mărturisit Dorin Brozbă. Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj, a repartizat Casa Cârligei pentru a fi numită Casa Filofteia Lăcătuşu. Aceasta urmează să fie utilată cu obiectele personale ale artistei până la inaugurarea oficială. „Este o casă cu etaj, beciul din piatră de râu, zidită cu mortar de var şi restul este din lemn tencuit cu mortar de var. În măsura în care vom primi piese semnificative de la urmaşii şi rudele artistei, vom amenaja casa”, a declarat Hortopan.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here