S-a făcut primul pas! – Stănchescu strânge semnături pentru a-l aduce pe Brâncuşi acasă

572

Picture 016Într-o zi frumoasă de septembrie, poetul Laurian Stănchescu a făcut primul pas din demersul său de a-l aduce pe Brâncuşi la el acasă. În acest sens, omul de cultură a susţinut o conferinţă de presă în Parcul Municipal, acolo unde şi-a prezentat şi susţinut ideea.

În plus, el a discutat şi cu câteva persoane, aflate la plimbare, şi le-a întrebat dacă îi susţin demersul, răspunsurile acestora fiind în totalitate pozitive. Susţinere i-au acordat şi autorităţile locale, începând cu Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Miercuri, puţin înainte de ora 11:00, în Parcul Central din municipiul Târgu-Jiu a sosit poetul Laurian Stănchescu, complet refăcut după Marşul Culturii şi mobilizat perfect pentru acest nou proiect al său: aducerea osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi acasă, în Gorj. Cât timp i-a aşteptat pe reprezentanţii presei, Stănchescu nu a stat pe gânduri şi a început să discute cu oamenii care se aflau în acele momente la plimbare prin parc. Aceştia ascultau atenţi şi aşteptau ca Laurian să-şi termine ideea, după care îi transmiteau mesajul lor de susţinere deplină şi chiar îl felicitau pentru această iniţiativă unică şi „nemaipomenită”, cum a catalogat-o unul dintre interlocutorii lui Stănchescu.

Feţele bisericeşti aprobă ideea

Picture 013Printre cei cu care Laurian Stănchescu a stat de vorbă s-a aflat şi un preot de la o mănăstire, care nu numai că a fost de acord cu demersul iniţiat de omul de cultură, Laurian Stănchescu, dar l-a şi asigurat pe acesta că va vorbi, la rândul său, despre această iniţiativă şi vizitatorilor care vor trece pragul lăcaşului său de cult. Pentru Laurian cuvintele preotului respectiv au contat enorm, dându-i puterea şi energia spirituală necesare ducerii la bun sfârşit a acţiunii sale.

Autorităţile i-au promis sprijin

Se pare că nu doar simplii cetăţeni ai Gorjului îl susţin pe Laurian Stănchescu în acţiunea sa, ci şi autorităţile locale. Înainte de a organiza conferinţa de presă desfăşurată ieri, Stănchescu a luat legătura cu preşedintele Consiliului Judeţean, cu reprezentanţii Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, dar şi cu instituţiile de cultură reprezentative din Gorj. Toţi cei contactaţi i-au dat asigurări că-l vor sprijini cu ce se va putea şi că vor fi prezenţi la conferinţa sa. Din partea Consiliului Judeţean prezentă la întâlnirea cu presa a fost Adina Andriţoiu, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Ea a declarat că “domnul Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean l-a asigurat pe domnul Laurian Stănchescu de tot sprijinul; în ce constă el, vom vedea pe parcurs. Dacă e nevoie de intervenţii oficiale, sau altceva în acest sens, îi acordăm tot sprijinul”.

Picture 009Alături de Stănchescu nu s-au mai aflat alte oficialităţi locale, miercuri, la conferinţa de presă din Parcul Central. Spre final, şi-a făcut apariţia şi Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu, un nume greu al culturii gorjene. El a părut sceptic în faţa ideii lui Laurian Stănchescu, argumentându-şi neîncrederea prin faptul că Brâncuşi ar fi, de fapt, al francezilor. Stănchescu nu s-a supărat şi, deşi era convins că Viorel Gârbaciu îi împărtăşeşte ideea, aşa cum îi spusese iniţial, el a promis că va merge mai departe şi că nu se simte demoralizat de reacţia lui Gârbaciu.

Pe jos, pentru Brâncuşi

Laurian Stănchescu va începe strângerea de semnături în curând şi nu ştie exact în cât timp va reuşi să le adune pe toate, însă promite că nu va pleca din Gorj până când nu va fi încheiată această procedură. „După ce voi strânge semnăturile, din poartă-n poartă, vom merge în Franţa şi îmi propun ca ultima parte a drumului până în capitala Franţei, să zicem 100 de kilometri, să o parcurgem pe jos, pentru că francezii sunt sensibili la aceste manifestări. Sunt convins că vom reuşi să înduplecăm poporul francez să nu-l dea pe Brâncuşi şi să-l aducem la el acasă, unde să-şi doarmă somnul de veci”, a spus, cu hotărâre în voce, poetul Laurian Stănchescu. El are convingerea că va reuşi să aducă în Gorj osemintele lui Constantin Brâncuşi, mai ales că aceasta ar fi fost şi dorinţa sculptorului înainte de moarte. Stănchescu a fost plăcut impresionat de atitudinea jurnaliştilor şi a ţinut să precizeze faptul că “presa poate schimba lumea, pentru că ea are o putere nebănuită”.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here