S-a dat startul campaniei antigripale

583

Spre deosebire de alţi ani, de această dată vaccinul antigripal a ajuns la timp în teritoriu. Campania de imunizare antigripală pentru sezonul rece 2015-2016 a fost demarată oficial, Gorjul primind încă de săptămâna trecută câteva mii de doze de vaccin. Până la această oră au fost imunizaţi peste opt sute de gorjeni.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a primit, la mijlocul acestei luni, prima tranşă de vaccinuri antigripale, respectiv 3.030 de doze. Cu acestea a început imunizarea cadrelor medicale, în primul rând, urmând a se primi vaccinuri şi pentru restul categoriilor vizate de campanie. “Avem nevoie de aproximativ 25.000 de doze; deja am trimis maşina la Bucureşti şi am primit deja 3.030 de doze cu care vor fi vaccinate cadrele medicale, campania de imunizare fiind deja demarată.”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Până la această oră au fost imunizate peste 800 de persoane din judeţul nostru, după cum confirmă reprezentanţii DSP Gorj. “Avem total vaccinaţi 864, din care 339 de cadre medicale, restul fiind 162 de persoane peste 65 de ani şi 105 sub 65 de ani. În teritoriu mai sunt 1.823 de doze de vaccin antigripal”, a explicat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Prioritate la vaccinare
Persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, medicii le recomandă să se ferească pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariţiei complicaţiilor la afecţiunile deja existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie.
Conform metodologiei privind vaccinarea antigripală, grupele populaţionale considerate cu risc sunt: persoanele cu vârste cuprinse între 6 luni şi 64 de ani aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni cronice, gravide, medici, cadre sanitare şi personal auxiliar atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare şi ambulatorii, inclusiv salariaţii instituţiilor care intră în contact cu alţii şi pot să răspândească boala; persoane adulte şi copii rezidenţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele de peste 65 de ani.
Campania de imunizare se derulează şi în acest an, ca şi în anii precedenţi, prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.
Cei care vor să se vaccineze pe cont propriu găsesc vaccinul în farmacii, la preţul cuprins între 20 și 30 de lei.

Remember!
Pentru campania de vaccinare antigripală de anul trecut, Direcţia de Sănătate Publică Gorj a solicitat nu mai puţin de 25.648 de doze de vaccin antigripal. În judeţul nostru, au ajuns două tranşe de vaccinuri, una de 1.490 de doze, alta de 4.130. “Pentru campania din acest an am solicitat 25.648 de doze de vaccin antigripal. Am primit 5.620 de doze, în două tranşe. Din fericire, în sezonul trecut, la nivelul judeţului Gorj nu am avut niciun caz de gripă confirmat”, a explicat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Vaccinul antigripal s-a adresat tuturor cetăţenilor, însă această campanie a vizat, cu precădere, anumite categorii de persoane.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here