Rovinărenii, mulțumiți de serviciile de telemedicină implementate

396

Începând din această lună, toți locuitorii oraşului Rovinari pot beneficia în mod gratuit de servicii de telemedicină. Acestea presupun un transfer de date medicale la distanță.

Duminică, în zona pieței din orașul Rovinari, asistenții medicali comunitari din cadrul primăriei au organizat o acțiune de oferire a acestor servicii de telemedicină pentru rovinăreni, reușind cu brio să aibă priză la oameni. Bătrâni sau tineri, bolnavi sau fără a fi cunoscuți cu probleme medicale, zeci de persoane au solicitat măsurarea tensiunii arteriale, a glicemiei ori efectuarea unui EKG. Multe dintre persoanele consultate au afirmat că aceste servicii sunt binevenite în special pentru că sunt gratuite. ”Sufăr de inimă și am venit la această acțiune pentru că am auzit de organizarea ei. Am dorit să îmi iau o tensiune și e bine că o pot face gratis. Eu mi-am mai luat-o o dată, de două ori pe lună, dar nu am acasă un aparat pentru măsurarea tensiunii și știu că la farmacie un astfel de aparat costă 100 de lei”, a declarat o rovinăreancă în vârstă de 79 de ani. De asemenea, printre doritori să obțină astfel de investigații ”la minut” s-a aflat și o femeie de 67 de ani, bolnavă de diabet: ”Am diabet de trei ani de zile și nu am posibilități să-mi iau glicemia de multe ori, dar acum, prin aceste servicii, cu siguranță că îmi voi măsura și voi efectua mai des testele de sânge”.

Echipamente multiple
Echipamentele din cadrul serviciilor de telemedicină sunt: EKG; tensiometru; pulsometru; aparat determinare glicemie; cântar pentru măsurarea greutății corporale. Consultațiile vor fi realizate de către asistenții medicali comunitari, în spațiul recent amenajat situat în zona blocului R6 – Parcul Central. Programul de consultații se va desfăşura în intervalul orar 12.00-20.00. ”Oferim din această lună investigații medicale gratuite. Acest serviciu s-a implementat la propunerea domnului primar. Avem și un centru deschis în zona Parcului Central unde efectuăm măsurătorile, între orele 12.00-20.00, de luni până vineri. Colegii mei care sunt asistenți medicali comunitari oferă aceste servicii gratuite și anume: EKG, puls, glicemie, măsurarea tensiunii arteriale, și cred că este un lucru foarte benefic pentru populația orașului. Fiind niște servicii gratuite consider că sunt oportune pentru toți oamenii”, a declarat Alexandra Brujan, mediator sanitar.

Interpretări în doar câteva minute
Nu mare le-a fost mirarea oamenilor să vadă că după efectuarea unui EKG, acesta din urmă le-a fost interpretat la distanță de către un medic cardiolog din București, iar răspunsul le-a fost transmis în doar câteva minute după efectuarea investigației. Prin implementarea serviciilor de telemedicină, Rovinariul a devenit prima localitate din Oltenia care oferă aceste beneficii medicale locuitorilor, mai ales că acestea sunt gratuite. La nivelul județului Gorj, serviciile de telemedicină sunt furnizate de către Centrul de Calcul Târgu-Jiu.Telemedicina are scopul de optimizare și de scădere a costurilor privind tratarea bolnavilor. Practic este vorba despre monitorizarea continuă, la distanță, a persoanelor cu boli cardiovasculare, spre exemplu, în vederea reducerii ratei de respitalizare și a ameliorării calității vieții pacienților. Digital Telemed Systems utilizează dispozitive de citire și transmitere EKG de la un producător israelian. Costurile sunt rezonabile, iar beneficiile sunt multiple, prin transmisiile de telemedicină putând fi identificate, spre exemplu, cazurile de infarct sau ritm cardiac grav, care necesită intervenție imediată a echipelor medicale.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here