Roşiile, legume de vară foarte appreciate

460

rosiiRoşiile sunt foarte importante pentru sănătate, previn cancerul şi bolile cardiovasculare şi alungă depresiile. Acţionează pozitiv şi asupra pielii, a părului, a ochilor şi a unghiilor.

Roşiile au un mare conţinut de vitamina C, o singură roşie având peste 50% din necesarul de vitamina C al unui adult. De asemenea mai conţine fosfor organic, potasiu, calciu, magneziu, acid oxalic şi sulf, substanţe benefice organismului. În schimb, roşiile crescute în sere nu beneficiază de aceiaşi nutrienţi precum cele crescute natural.

Dar acum aducem în discuţie roşiile de grădină, foarte sănătoase, cultivate în mod tradiţional, fără fertilizanţi.

Cercetătorii coreeni spun că cei care consumă chiar şi numai câteva roşii pe săptămână reduc cu mult riscul apariţiei a bolii Alzheimer.

Roşiile sunt benefice în următoarele afecţiuni:

– Afecţiuni ale sistemului osos – prin consumul de roşii se reduce riscul apariţiei osteoporozei, deci oasele devin mai rezistente.

– Bolile cardiace – ne protejează împotriva infarctului şi a aritmiilor cardiace

– Cancerul de prostată – bărbaţii care consumă frecvent roşii reduc cu aproape la jumătate riscul apariţiei acestei boli

– Obezitatea şi diabetul de tip II

– Reumatism

– Tromboflebită – prin consumul de roşii se protejează vasele de sânge

– Astmul şi infecţiile pulmonare – constituentul principal al roşiilor, licopenul acţionează pozitiv în cazul inflamaţiilor pulmonare şi reduce riscul de apariţie a astmului

Cum le alegem ?

Ca să ne asigurăm că mâncăm roşii de calitate va trebui să le achiziţionăm pe cele crescute în grădină, de culoare foarte intensă, închisă. Sunt cele mai bune şi conţin licopenul, un fitonutrient important.. Fitonutrienţii din roşii devin mai concentraţi dacă se folosesc sub formă de sosuri sau pastă şi se absorb mai uşor dacă se combină cu ulei de măsline. Când preparaţi salate de roşii trebuie consumate imediat. O salată pregătită şi consumată prea târziu îşi pierde din proprietăţile nutritive.

Cura cu suc de roşii

Sucul de roşii e indicat să fie băut în tot timpul anului, în special acum, când deja au apărut roşiile proaspete. O cură cu suc de roşii se ţine timp de 3-4 săptămâni, câte trei pahare pe zi, pentru vindecarea anumitor afecţiuni. Pentru o cură mult mai bună se vor combina roşiile cu alte produse complementare. Astfel, dacă ai probleme cu ficatul se recomandă suc de roşii amestecat în cantităţi egale cu suc de morcov, şi se beau trei căni cu suc dar înainte de masă. Pentru afecţiuni reumatismale se face un suc de roşii cu suc de ţelină în părţi egale, iar pentru afecţiuni ale stomacului se amestecă două părţi de suc de roşii cu o parte de suc de cartofi. Dar sucul de roşii este recomandat, în general oricăror persoane pentru detoxifiere a organismului. Astfel consumând frecvent suc de roşii datorită conţinutului de pectină, roşiile absorb toxinele de la nivelul intestinelor. Este bun şi pentru fumători, consumul de suc de roşii proaspăt reduce efectele nocive ale tutunului asupra organismului. Cercetătorii mai spun că şi bolile de ochi sunt reduse dacă se ţine o dietă bogată în antioxidanţi, mai ales la cei care consumă suc de roşii în cantităţi mari.

Salata de roşii, zilnic

Salata trebuie preparată numai cu ulei măsline sau de floarea-soarelui, presat la rece, deoarece numai aşa, substanţele esenţiale din roşie pot fi asimilate de organism. Pentru un plus de savoare salatei de roşii se poate adăuga suc proaspăt de lămâie în loc de oţet.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here