Romii se tem pentru locurile de muncă

379

rromiCriza financiară nu ocoleşte nici persoanele de etnie romă. Romii sunt, poate, cei mai afectaţi reprezentând în majoritate, un segment de populaţie sărac şi fără educaţie.

Pornind de la premisa că sunt victime sigure, angajaţii de etnie romă din primării sau diferite structuri se tem pentru locul lor de muncă, în urma reducerilor de personal care vor fi realizate, cel mai probabil, începând cu luna viitoare. Reprezentanţii romilor spun că acest lucru ar însemna un dezastru, şi ar putea cauza pierderea controlului asupra comunităţii, care s-ar putea depărta şi mai mult de legile statului.

bobu-alinEste ştiut faptul că, de-a lungul timpului, romii au reuşit să ducă aceeaşi viaţă ca întotdeauna, fără a ţine prea mult cont de trecerea timpului, educare sau culturalizare. În acest sens au apărut mediatorii şcolari, sanitari, profesorii de limba romanii sau experţii din cadrul primăriilor, aceştia fiind, de fapt, punţile de legătură dintre comunitatea romă şi restul lumii. Doar 20 de astfel de persoane există în judeţul nostru, acestea fiind remunerate pentru munca lor cu sume între 200-300 de lei şi 1 300 lei. Reprezentanţii etniei rome în Gorj se tem, însă, că aceşti oameni vor rămâne pe drumuri cât de curând. „La ultima adunare la care au participat toate persoanele implicate în această mişcare, angajaţii de la primării şi nu numai au discutat despre reducerile de personal. Suntem îngrijoraţi de faptul că ei vor fi primii pe liste şi asta pentru că unii dintre ei nici nu sunt trecuţi în structura instituţiilor în care lucrează, fiind consideraţi personal auxiliar. Şi atunci cu siguranţă că sunt primii care pleacă”, a declarat Alin Bobu, consilierul prefectural pe probleme de romi.

„Va fi de rău, îi scăpăm din mână”

Comunitatea romă din Gorj este una destul de importantă, găsindu-se în multe dintre localităţile judeţului. Bobu spune, însă, că dacă aceşti consilieri şi angajaţi pe problemele minoritarilor vor fi daţi afară se va pierde legătura directă cu romii. „Trebuie să se gândească la faptul că vorbim despre cel mai expus grup la infracţionalitate, la abandon şcolar. Prin aceşti angajaţi noi aveam o bază de date reală. Oricum sunt puţini, sunt doar 20. Dar dacă pierdem şi numai 10 din ei va fi de rău. Vă daţi seama că noi, liderii, nu putem merge în toate comunităţile, nu avem timp suficient. Ei sunt cei care păstrează legătura şi ne aduc în atenţie problemele şi situaţia romilor”, a mai spus Bobu. Acesta este îngrijorat şi de faptul că aceste persoane, care riscă să rămână fără locuri de muncă, sunt oameni cu familie şi copii în întreţinere. Reprezentanţii romilor spun că ei nu pot face nimic să împiedice eventuala restrângere de personal. „Noi nu putem decât să tragem un semnal de alarmă şi sper să fim luaţi în seamă”, a completat consilierul prefectural.

Dorina CIOPLEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here