Românii sunt prea săraci pentru a accepta şomajul

392
someriPopulaţia României este de două-trei ori mai săracă în active financiare decât cea a Cehiei sau Ungariei, iar această situaţie explică de ce şomajul este atât de puţin acceptat în România şi pensiile aşa de discutate, a declarat economistul şef al BNR, Valentin Lazea.

El a explicat că s-a bazat pe un studiu publicat de Unicredit pe ianuarie 2010, care arată că România, deşi are un PIB aproximativ egal cu al Cehiei şi Ungariei, activele financiare ale gospodăriilor sunt de două-trei ori mai mici. „Asta înseamnă că populaţia este două-trei ori mai săracă din punct de vedere al activelor financiare. De regulă, populaţia este un creditor net al sectorului bancar. Dacă populaţia, sursa economisirii, este săracă, înseamnă că sectorul bancar nu are cum să producă bani pentru creditare din resurse interne”, a spus Lazea. Activele financiare ale gospodăriilor sunt alcătuite în proporţie de peste 70% din depozite şi valută, dar mai cuprind şi contribuţiile la fondurile de pensii, poliţele de asigurări, titlurile şi acţiuni. Oficialul BNR a precizat că se mai observă că activele financiare ale populaţiei tind să fie egalate de pasive, ceea ce indică faptul că românii şi-au atins limita de îndatorare. „Boom-ul de creditare din perioada 2005-2007 a dus populaţia la limita posibilă de îndatorare (…) Trebuie înţelese şi băncile de ce au reticenţă, de ce se uită de zece ori înainte să mai acorde un credit nou”, a afirmat Lazea.
El a precizat că există constrângeri obiective asupra creditării populaţiei, dar şi sociale.
„Faptul că românii nu au suficiente active financiare la care să apeleze în circumstanţe de stres financiar explică de ce şomajul e aşa de puţin acceptat în România (…) de ce pensionarii sunt veşnic nemulţumiţi. Atunci când omul este sărac, practic şi o lună de stat în şomaj este un dezastru pentru el”, a mai spus Lazea. Economistul şef al BNR a menţionat că activele financiare sunt determinate în principal de veniturile mici, care, la rândul lor, sunt cauzate de productivitatea scăzută, care se datorează în principal sistemului educaţional. „Este un mit că avem o forţă de muncă supercalificată. Să nu credeţi că investitorii străini, dacă ar vedea productivităţi ca în Cehia, nu ar plăti aceleaşi salarii. Ca o concluzie, sărăcia nu poate fi rezolvată fără o îmbunătăţire a sistemului educaţional”, a conchis Lazea. Potrivit studiului Unicredit, în România, ponderea activelor financiare ale gospodăriilor în PIB va creşte la 34,8% anul viitor şi la 35,6% în 2011, dar va continua să fie printre cele mai mici din Europa Centrală şi de Est.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here