România se împrumută cu 2 milioane de euro pe oră

332

basescu si boc„O ţară care se împrumută ca să plătească salariile şi pensiile este o ţară de mâna a doua”, spunea Traian Băsescu.Mai mult, şeful statului avertiza că România va trebui să se împrumute în continuare pentru acoperirea deficitului de pensii.

 

 

Statul român împrumută două milioane de euro în fiecare oră pentru a putea plăti la timp pensiile şi salariile bugetarilor, dar şi pentru a achita împrumuturile mai vechi. De la începutul acestui an până acum, România a împrumutat, de la bănci, FMI sau de la Comisia Europeană, 11 miliarde de euro, adică aproape 50 de milioane de euro pe zi, respectiv două milioane de euro în fiecare oră, din zi şi din noapte. Suma include atât împrumuturile luate de stat de la bănci sau de la FMI şi CE, cât şi tranşele din acordul cu Fondul care au ajuns în vistieria Băncii Naţionale. Andreea Vass, consiliera economică a premierului Emil Boc, susţine că este normal ca un stat care are cheltuieli mai mari decât veniturile să se împrumute, pentru că nu are altă variantă pentru a-şi onora obligaţiile. „Împrumuturile sunt inevitabile. Atât timp cât ai această datorie, atât timp cât există un deficit bugetar atât de mare, cum este cel din România, această datorie trebuie plătită. Important este de unde se iau aceşti bani, la ce randament şi ce faci cu ei”, a declarat, consiliera economică a premierului. Ea a explicat că, atât timp cât există un deficit mare la bugetul de pensii de stat şi la cel alocat salariilor bugetarilor, statul este nevoit să se împrumute.

De altfel, preşedintele Băsescu vorbea de necesitatea unui nou împrumut de la Fondul Monetar, care ar urma să fie luat la finele lui 2010. La rândul lor, şi ministrul Administraţiei, Vasile Blaga, şi cel al Economiei, Adriean Videanu, apreciau că va fi nevoie de un nou acord cu FMI, care presupune şi un nou împrumut.

Daniela Scafeş

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here