România îşi reia creşterea economică peste doi ani

415

petru dandeaRevizuirea acordului de împrumut nu se poate face pentru că FMI nu are cu cine discuta, a afirmat azi vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, Petru Dandea, în urma întâlnirii dintre sindicate şi reprezentanţii Fondului.

În ceea ce priveşte estimările privind starea economiei, membrii delegaţiei estimează că ţara noastră va înregistra o creştere economică, de 0,5%, abia din 2011. Concedierea celor 150.000 de bugetari în 2010 poate fi evitată prin implementarea Legii unice a salarizării. Reprezentanţii sindicatelor s-au întâlnit în această dimineaţă cu membrii delegaţiei FMI. Vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, Petru Dandea, a declarat, înainte de negocieri că scăderea cu 75% a cheltuielilor bugetare pentru anul viitor, condiţie impusă de Fond, poate fi realizată prin adoptarea Legii unice, fără să mai fie nevoie de disponibilizări.

De asemenea, Dandea a mai spus că patronatele sunt dispuse să accepte un salariu minim de 705 lei.
Deblocarea banilor
Cartel Alfa va cere FMI deblocarea tranşei pentru luna decembrie pentru că „în afară de ţinta de deficit, restul legilor (n.r. cerute de FMI) vor fi aprobate anul viitor de noul Guvern”, a precizat Dandea, referindu-se la Legea unică a salarizării şi Legea responsabilităţii fiscale.
„Ţintele stabilite pentru aceste tranşe vor fi atinse”, a mai spus Dandea.
Preşedintele Alianţei Sed Lex, Vasile Marica, a declarat ieri că FMI a cerut ca în 2010 să fie disponibilizaţi 150.000 de bugetari pentru a reduce cheltuielile bugetare. Marica a spus că, potrivit atât calculelor FMI, cât şi analizelor sindicatelor, în 2010 vor fi disponibilizaţi 150.000 de angajaţi din sectorul public, urmând ca în 2015 să rămână doar un milion de angajaţi la stat. „Din 1.380.000 de angajaţi la stat, cât sunt în prezent, FMI vrea ca în 2015 să rămână un milion. Nu avem ce face deocamdată, Guvernul ne-a pus în faţa faptului împlinit, să nu avem cu ce plăti salariile. Oricum, până după alegeri nu se va întâmpla nimic în acest sens, pentru că nu au nici un interes. Dar, din ianuarie, vor fi daţi afară foarte mulţi angajaţi „, a precizat Marica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here