România ar putea achiziţiona avioane franceze Mirage 2000-9 la mâna a doua

352
avioaneRomânia ar putea achiziţiona avioane franceze de tip Mirage 2000-9 la mâna a doua, răscumpărate de Guvernul francez de la Emiratele Arabe Unite, pentru a înlocui flota sa militară aeriană dotată cu vechile aparate MIG 21 de fabricaţie sovietică, relatează Le Point în ediţia electronică.

Guvernul francez caută de un an cumpărători pentru aparatele Mirage 2000-9, un posibil client fiind România, care intenţiona iniţial să achiziţioneze avioane noi de tip Rafale F3, Gripen JAS 39 suedeze, F-16C/D Block 50/52 Lockheed Martin.

Dar aceste planuri au fost abandonate, Bucureştiul vizând achziţionarea a 12 avioane la mâna a doua de tip F-16C/D Block 25 americane sau Mirage 2000-9 răscumpărate de Guvernul francez din Emiratele Arabe Unite şi revândute. Această afacere stârneşte unele controverse, întrucât arabii cer un preţ nejustificat, iar Parisul caută cu prioritate un cumpărător care să preia toate aceste aparate, în număr de 60.
Problema constă însă în aceea că românii vor ca aeronavele să fie funcţionale cât mai curând posibil, în timp ce pentru avioanele oferite de americani la un preţ de 600 de milioane de dolari, semnarea contractului şi modernizarea aparatelor cu echipamente de ultimă generaţie ar dura circa un an şi jumătate.Aeronavelor Mirage 2000-9 nu vor fi disponibile înainte de 2014, când vor fi operaţionale aparatele de tip Rafale, vândute arabilor.
Selecţie, Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here