Romanescu, primul primar liberal din istoria municipiului Târgu-Jiu, învestit în funcție!

745

În prezența colegilor de partid și a familiei dar și a consilierilor locali întruniți ieri într-o ședință extraordinară, Marcel Romanescu, membru al Partidului Naţional Liberal Gorj, de altfel primul edil liberal al municipiului din perioada post-decembristă, a depus jurământul de învestire în noua funcţie. Evenimentul s-a bucurat și de prezența neașteptată a deputatul PSD Victor Ponta, proaspăt demisionar din funcția de secretar general al Guvernului Grindeanu, cu un pas în afara PSD, și de cea a susținătorului acestuia, parlamentarul Alin Văcaru, aflat și el în dizgrația colegilor din PSD Gorj.

Evenimentul, așteptat timp de mai bine de două săptămâni din cauza procedurii greoaie a validării în instanță a mandatului de primar al municipiului, s-a desfășurat miercuri la ora 16.00 în sala de consiliu a Primăriei Târgu-Jiu. La ceremonia scurtă și foarte intensă, atât din cauza căldurii insuportabile cât și a oficialităților prezente la eveniment, au participat, alături de familia noului primar, aleșii municipali, prefectul județului, președintele Consiliului Județean Gorj, consilieri județeni PNL, primari liberali din județ, conducerea organizației liberale gorjene, liderul PNL, Ludovic Orban, deputatul de Gorj, Victor Ponta, și deputatul Alin Văcaru. Prezența celor doi a creat rumoare în sală, știut fiind că partidul urma să pună în discuție excluderea acestora din partid, CEx-ul PSD considerându-i deja eliminați din partid pe ambii.
Surpriza prezenței celor doi a fost completată de o stare de nemulțumire, ascunsă cu greu de viceprimarul Aurel Popescu, chiar dacă Ponta l-a asigurat, la sosirea la eveniment, că ar fi vrut să fi putut să-l fi ajutat mai mult. Aceleași grimase se puteau vedea și în spatele zâmbetelor unora dintre consilierii PSD, încă uimiți de dorința lui Ponta de a veni și a juca tontoroiul pe insuccesul colegilor săi de organizație care l-au scos deputat de câteva ori. Mai mult, felicitările lui Ponta la adresa lui Marcel Romanescu au părut forțate și făcute parcă să le dea peste nas colegilor săi de partid.

A jurat că va respecta cetățeanul!
După ce a rostit un apăsat “Jur” și a fost încins cu eșarfa tricoloră, noul primar Marcel Romanescu a rostit un discurs legat de voturile primite, mulțumind celor care i-au acordat încredere și despre proiectele de viitor ale instituției. Din discurs nu au lipsit cuvintele “să ne punem pe treabă”, așteptate de către electoratul care a investit cu 4000 de voturi mai mult în noul primar al municipiului Târgu-Jiu. “Le sunt recunoscător cetățenilor din Târgu-Jiu şi îi asigur că mandatul meu va avea două linii directoare: slujirea interesului cetăţenilor şi respectul faţă de lege. Fără excepţie, toţi locuitorii municipiului Târgu-Jiu vor fi trataţi cu tot respectul în mod egal şi nu voi permite nimănui să le afecteze într-un fel drepturile şi libertatea. Mă voi asigura permanent ca relaţia dintre cetăţean şi administraţie să funcţioneze impecabil şi nu voi ezita să curm imediat orice abatere de la lege”, a declarat Marcel Romanescu după depunerea jurământului.
Ludovic Orban a subliniat, la rândul său, că mesajul pe care îl transmite în ziua învestirii noului primar al municipiului Târgu-Jiu este de susţinere totală pentru toate proiectele de dezvoltare a oraşului. “Mesajul pe care îl transmit este de susţinere totală din partea noastră pentru toate proiectele de dezvoltare a municipiului Târgu-Jiu, care să permită locuitorilor acestui frumos municipiu să aibă o şansă în viaţă, să poată să trăiască în condiţii civilizate, să beneficieze de servicii de calitate la preţuri rezonabile”, a afirmat Ludovic Orban.

Explicații pentru prezența lui Ponta
Întrebat apoi de presă cum își explică prezența lui Ponta la învestirea sa, Romanescu a declarat ieri doar că a invitat personal la eveniment toţi parlamentarii de Gorj, neștiind cine va fi prezent și cine nu. Cu toate acestea, Romanescu nu s-a așteptat ca Ponta, contracandidatul său din 2008, să fie prezent la acest eveniment. Ponta a explicat apoi, într-o conferință de presă organizată la biroul său parlamentar pe care îl împarte cu Alin Văcaru, doar că Marcel Romanescu este un om pe care l-a respectat întotdeauna şi care i-a răspuns cu acelaşi respect, punctând că pe perioada mandatului de parlamentar îi va sprijini pe toţi primarii din judeţ “şi, în mod special, pe cel din Târgu-Jiu”.

Un primar liberal, după 17 ani de conducere social-democrată
Marcel Romanescu a reușit să câștige Primăria Târgu-Jiu la alegerile parțiale din 11 iunie, contracandidatul său fiind Aurel Popescu de la PSD, primar interimar în funcție. Romanescu a obținut 51,72% din voturi și mandatul de primar, Aurel Popescu revenid în poziția de viceprimar alături de Adrian Tudor. Majoritatea în CL Târgu-Jiu este PSD-ALDE-PSRo, în timp ce opoziția este deținută de PNL și PMP. Nu este exclus ca noul primar să schimbe majoritatea, mai puțin viceprimarii în funcție, deoarece pentru asta are nevoie de două treimi din voturile aleșilor municipali.

Orașul Târgu-Jiu a mai avut primari liberali doar în perioada interbelică și după primul război mondial, spun istoricii județului Gorj.
Municipiul, construcție comunistă, nu a mai deținut un edil liberal în Târgu-Jiu până ieri când s-a mai scris o pagină de istorie a acestui oraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here