Rolul şi eficienţa condimentelor

953

condimente2Condimentele pe care le folosim la diferite mâncăruri nu au rolul doar de a schimba gustul mâncării, ci ele influenţează întreg organismul precum şi starea de spirit, acţionând în funcţie de cantităţile utilizate dar şi de alţi factori.

Condimentele care au rol în prevenirea diabetului sunt scorţişoara, busuiocul dar şi seminţele de susan. Scorţişoara pe care de regulă mulţi dintre noi o adăugăm doar la deserturi, ei bine trebuie să ştiţi că ea poate îmbogăţi gustul supelor, bineînţeles dacă se foloseşte în cantităţi mici.

Busuiocul e bun în salate, în special în acelea compuse din roşii, ardei, brânză. Busuiocul poate fi adăugat şi în anumite supe sau fripturi (la carnea de miel şi de pui). Dacă se foloseşte mai mult busuioc, acesta va acţiona ca un calmant, sedativ şi este bun în eliberarea căilor respiratorii inferioare. Veţi beneficia de majoritatea proprietăţilor susanului dacă veţi adăuga seminţele în salate, nepreparate termic.

Condimente care fac bine inimii. Proprietăţile antioxidante deţinute de condimente fac bine inimii şi aparatului circulator. Cele mai eficiente sunt:

Scorţişoara: tonic cardiac, fortifică muşchiul inimii;

Usturoiul: scade colesterolul şi are un rol important în curăţarea vaselor sangvine, previne infarctul;

-Pătrunjelul are efect benefic asupra inimii, datorită următoarelor proprietăţi: antioxidant eficient, anticoagulant şi diuretic;

Rozmarinul: tonic cardiac, dar şi pentru întreg organismul. Trebuie subliniat faptul că persoanele care au hipertensiune e bine să apeleze la rozmarin doar cu acordul medicului;

-Şofranul. Este unul dintre condimentele cele mai scumpe. Este indicat a se folosi la carnea de pui, miel, precum şi la orez;

Seminţele de susan, indicate la salate; seminţele de in conţin cantităţi mari de omega 3.

Condimente anticancerigene. Pentru reducerea riscului de apariţie a cancerului există câteva condimente care pot face acest lucru şi anume: usturoiul, ceapa, pătrunjelul, seminţele de in, de susan, menta.

Condimente care ajută aparatul respirator: leuşteanul, cuişoarele, piperul, busuiocul. Dintre acestea leuşteanul şi cuişoarele fiind cele mai bune: uleiul conţinut de leuştean eliberează căile respiratorii, iar cuişoarele sunt un bun dezinfectant al acestora.

Condimente bune pentru stomac. Condimentele, în special cele iuţi, măresc riscul de apariţie şi evoluţie rapidă a gastritelor şi ulcerului. Dar sunt şi condimente care protejează stomacul, cele mai bune sunt chimenul şi busuiocul. La fripturi puteţi adăuga chimen măcinat, iar seminţele întregi de chimen merg foarte bine la salate.

Condimente care favorizează digestia. Cele mai bune sunt mărarul, anasonul, tarhonul şi şofranul. Seminţele de anason se vor adăuga la deserturi cu fructe, tarhonul dă savoare preparatelor din peşte oceanic şi din carne de miel.

Condimente care protejează ficatul

Curcuma (tumeric) se utilizează la paste, orez, pui, peşte, supe, precum şi la o serie de sosuri. Pentru a fortifica ficatul, încercaţi să folosiţi cât mai des tarhonul şi rozmarinul, de asemenea menta şi susanul sunt şi ele benefice pentru detoxifierea ficatului.

Sunt şi condimente car înving răceala. Cele mai bune sunt usturoiul, piperul negru, ghimbirul, scorţişoara şi hreanul.

Condimente care acţionează ca un bun afrodisiac. În acest sens cu acţiune garantată este scorţişoara, şofranul, ardeiul iute, muştarul şi hreanul.

Dar condimentele au şi contraindicaţii:

-dafinul folosit în doze mari, poate fi vomitiv, acţiunea lui depinde foarte mult de fiecare organism în parte, de toleranţa lui. Din această cauză specialiştii recomandă folosirea până la maxim 4,6 frunze la o mâncare pentru patru porţii;

-scorţişoara, nucşoara şi cuişoarele fiind condimente iuţi pot crea disconfort stomacului şi intestinelor;

-nucşoara şi macul pot produce halucinaţii. Dacă se foloseşte prea multă nucşoară aceasta poate fi toxică şi se transformă într-un halucinogen cu acţiune puternică. Cantitatea maximă admisă pentru o zi nu trebuie să depăşească 8 – 18 grame (în funcţie de greutatea corpului);

-condimente hipertensive, o atenţie deosebită trebuie avută în cazul hreanului, ghimbirului şi al rozmarinului;

– de asemenea pot provoca avort spontan condimentele: şofranul, nucşoara, scorţişoara, cuişoarele, tarhonul, cimbrul, ardeiul iute, salvia, mărarul, menta, riscul fiind şi mai mare în funcţie de cantitatea consumată.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here