Risc de avalanşă în zonele montane. Salvamont, sfaturi pentru turiști: „Să îşi aleagă bine traseele”

820

Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România, avertizează că există un risc de avanlanşe în această perioadă şi recomandă turiştilor care doresc să practice sporturi de iarnă în zona montană din exteriorul staţiunilor să solicite informaţii despre starea traseelor şi despre evoluţia vremii şi să fie dotaţi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă.
„În acest moment avem un risc de gradul 3, adică risc însemnat de avalanșă. Măsurătorile sunt făcute de colegii noștri de la Administrația Națională pentru Meteorologie și echipele de salvare montană pe care le avem în bazele din munte. Într-adevăr, riscul este ridicat. Pe fețele nordice avem acumulări foarte mari de zăpadă. Turiștii trebuie să fie responsabili atunci când abordează traseele turistice și ies din perimetrul stațiunilor de practicare a sporturilor de iarnă. Încercăm să avertizăm pe această cale. Suntem o țară în care se produc frecvent asemenea evenimente. Avem o statistică care nu ne este favorabilă, suntem pe locul 9 în lume la astfel de evenimente cu victime, și atunci tragem un semnal de alarmă ca turiștii să fie cât mai responsabili și să încerce să evite zonele în care se formează asemenea fenomene”, a declarat președintele Salvamont România, la B1Tv.
Evaluarea riscului se face pe o scară de la 1 la 5.
„Această măsurătoare se face pe o scară de la 1 la 5, dar deja la gradul 3 avem risc însemnat de avalanșă, 4 și 5 sunt riscuri iminente și riscuri foarte, foarte mari, deci turiștii trebuie să fie atenți în aceste momente, să aleagă foarte bine traseele pe care merg, să evite zonele cu aglomerări mari de zăpadă, dar recomandabil este să renunțe la aceste ascensiuni în această perioadă pentru că oricând cineva sau ceva poate să declanșeze avalanșa și să îi surprindă într-o zonă pe care dânșii o consideră sigură. Bineînțeles, alpiniștii cu experiență pot să își facă un management bun al riscului, să facă o evaluare a riscului în zona respectivă, dar nu toate elementele depind de ei. Avalanșa este un fenomen imprevizibil, necontrolabil și oricând se pot supune acestui risc”, a adăugat Sabin Cornoiu. În Munţii Parâng-Şureanu, riscul de avalanșă este însemnat. La peste 1800 de metri este un strat de zăpadă proaspătă ce depăşeşte pe alocuri 50-60 cm.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here