Reţete de Paşte – Cozonac pufos

230
Ingrediente:
1 kg făină, 2 cubuleţ drojdie proaspătă, 500 ml lapte gras, 200 grame unt, 250 grame zahăr tos, 5 +1 gălbenuşuri (albuşurile le congelăm şi le folosim la alte prăjituri), o linguriţă sare
esenţe, coajă de lămâie, 3 plicuri zahăr vanilat

Mod de preparare:
De cu seară, cernem făina. Într- un vas încălzim laptele cu toată cantitatea de zahăr şi esenţele. Lăsăm la răcit.
Aprindem cuptorul în bucătărie trebuie să fie cald… şi bine. Pregătim maiaua ca la orice cocă: drojdia se dizolvă cu o linguriţă de zahăr+ 2 linguri de făină+alte 2-3 de lapte. Lăsăm la crescut în mijlocul movilei de făină. Când şi-a dublat volumul adăugăm toată cantitatea de lapte şi cinci gălbenuşuri frecate. Şi acum începe partea cea mai interesantă: frământatul. Din când în când ne înmuiem mâinile în untul topit (şi răcit). Nu turnăm direct în aluat. Treptat cu răbdare, frământăm aluatul cu pumnii, cu palmele, aruncăm de colo colo vreme de juma de ceas. Apoi lăsăm la dospit în bucătăria încălzită vreme de 40 de minute. Împărţim aluatul în patru, le întindem cu mâna pe masa unsă cu ulei, aluatul este minunat acum. Umplem cu ce dorim. Facem patru suluri şi le împletim două câte două şi apoi hop în tavă (tapetată cu hârtie de copt şi unsă cu ulei). Ungem cu gălbenuş de ou amestecat cu o lingură de lapte şi presărăm cu zahăr. Mai lăsăm să crească până când îşi dublează volumul cozonăceii noştri şi dăm la cuptor pentru 50 de minute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here