Ingrediente:
500 g cartofi
1 -2 cepe
200 g peşte afumat
5 linguri ulei
opţional: 2-3 ouă
2 -3 linguri oţet
sare
piper
Mod de preparare:
Se spală cartofii şi se pun la fiert, cu tot cu coajă, în apa cât să-i acopere, cu 1 linguriţă de sare. Se ţin la foc mic, cu oala parţial acoperită, până când sunt fierţi – se încearcă folosind o furculiţă; dacă aceasta intră în cartofi înseamnă că sunt fierţi. Cartofii se lasă să se răcească în oala acoperită, astfel încât să rămână umezi, dacă se usucă se vor curăţa foarte greu.
Se fierb ouăle tari, pentru a le tăia în salată.
Se curăţă ceapa, se taie rondele şi se pune în vasul în care vom prepara salata orientală. Peste ceapă se pune oţetul, sare şi uleiul, şi puţin piper, după gust. Se amestecă şi se lasă ceapa să se marineze în acest amestec în timp ce curăţăm cartofii. Ceapa îşi va pierde iuţeala iar salata de cartofi va fi mai gustoasă astfel.
Se curăţă de coajă cartofii, cât sunt încă fierbinţi. Se taie apoi cartofii rondele cu grosimea de aproximativ 0,5 cm şi se adaugă, calzi, peste amestecul de ceapă, ulei şi oţet. Este important să punem cartofii calzi, pentru ca marinata să îi pătrundă şi salata orientală să fie gustoasă.
La salata de cartofi se adaugă peştele curăţat de oase, rupt în bucăţi sau tăiat, şi ouăle tăiate rondele.