Reţeta zilei – Pilaf cu praz şi măsline

481
Ingrediente:
1 ceapă, 2-3 bucăţi de praz (partea albă), 1/2 cană de orez, 200 g măsline (negre, verzi sau amestecate), ulei pentru călit ceapă, sare şi piper după gust.

Pregătim ingredientele pentru această reţetă de post: punem orezul în apă cu jumătate de oră înainte, ca să se înmoaie puţin. După aceea, spălăm prazul şi îl curăţăm, dând la o parte frunzele exterioare. Alegem numai partea albă şi o tăiem bucăţi lungi de 5-6 cm. Tocăm ceapa mărunt.
Într-o tigaie pe aragaz, călim ceapa câteva minute, doar atât cât să devină translucidă. Adăugăm bucăţile de praz şi le călim 2-3 minute, după care adăugăm orezul şi acoperim cu apă. În general, proporţia orez/apă este de 1/4 pentru a permite orezului să îşi mărească volumul şi să înflorească frumos. Lăsăm tigaia acoperită pe aragaz, la foc mic, amestecând des cu o lingură de lemn, ca să nu se lipească orezul. Când orezul este aproape fiert, adăugăm măslinele. Putem folosi pentru această reţetă de post măsline negre sau verzi, sau chiar o combinaţie, cu sau fără sâmburi. Sunt bune şi gustoase şi măslinele verzi cu gogoşari sau măslinele umplute de orice fel. Avem grijă că, dacă folosim măsline sărate, să nu mai adăugăm foarte multă sare la mâncare. Cel mai bine este să gustăm. Când orezul este fiert, luăm tigaia de pe aragaz.
Pilaful cu praz şi măsline se serveşte cald, cu puţin piper presărat pe deasupra şi castraveciori muraţi. Este o reţetă de post foarte gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here