Ingrediente:
1 kg ardei gras
o varză de mărime medie, tocată fin
2 morcovi de mărime medie, tocaţi
5 căţei de usturoi
1 cană chimen
1 ceaşcă pătrunjel tocat
1 lingură sare
2 l apă
50 g sare
2 linguriţe ardei roşu pisat
Mod de preparare:
Se spală ardeii sub jet de apă, se scot sâmburii şi se curăţă interiorul cu degetele;
Se toacă fin varza şi se freacă cu sare, se amestecă cu morcovii tocaţi mărunt, chimenul dulce, usturoiul şi pătrunjelul, se umplu ardeii cu acest amestec;
Fiecărui ardei i se pune dop dintr-o rondea de morcov şi se aranjează în borcane de sticlă introducând printre ei căţei de usturoi;
Se dă în clocot apa şi se lasă să se răcească, se adaugă sarea şi boiaua, se amestecă bine până la dizolvare;
Separat se face o saramură din 2 l de apă, 40-50 g de sare şi ardei roşu;
Se toarnă saramura în borcane, ca să acopere ardeii, apoi se pun în loc răcoros, nu se leagă la gură pentru a lăsa gazele formate înăuntru să iasă;
După 6-7 zile, ardeii încep să se mureze, atunci se leagă borcanele la gură (sau se închid cu capacul) şi se bagă la frigider, altfel conţinutul se acreşte foarte tare.