Reţea wirelless şi sisteme care folosesc energia regenerabilă la Rovinari

354

rovinari spitalPrimăria oraşului Rovinari a depus în urmă cu mai multe luni de zile o cerere de finanţare la Agenţia Fondului pentru Mediu, care a şi fost aprobată, privind obţinerea unor fonduri nerambursabile

prin „Programul de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană sau alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului”. Conform Ordinului nr. 565 din 8 mai 2009 cuantumul finanţării nu poate depăşi 1.000.000 lei deoarece oraşul gorjean se încadrează în rândul unităţilor administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori între 3.000 şi 20.000. Finanţarea nerambursabilă, asigurată de Administraţia Fondului de Mediu, se acordă în procent de până la 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

Motivul înlocuirii sistemului clasic de încălzire îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi a solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, precum şi stimularea utilizării sistemelor care folosesc în acest sens sursele de energie regenerabile, nepoluante, şi nu în ultimul rând cel mai important lucru este acela al reducerii cheltuielilor cu încălzirea apei calde care într-un spital este esenţială.
Internet wireless pe Bulevardul Minerilor
Totodată, administraţia locală a oraşului Rovinari a fost cooptată în proiectul „Creşterea accesului la serviciile de internet” derulat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, proiect ce are drept scop acoperirea cu reţea de internet wireless (fără fir) a cât mai multor spaţii publice din ţară pentru un acces mai bun al populaţiei la informaţie.
Astfel şi Rovinariul intră în categoria oraşelor care dispun de o reţea de internet wireless care acoperă punctul zero al oraşului respectiv Bulevardul Minerilor şi ştrandul orăşenesc, si care este pusă gratuit la dispoziţia cetăţenilor şi agenţilor economici. Hotspotul este amplasat în zona ştrandului. Accesul la diferite pagini web va fi posibil de pe orice laptop care beneficiază de tehnologia wireless sau de pe telefoanele mobile care deţin acelaşi sistem.
Pentru aceasta, Primăria a încheiat un contract de comodat cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale pe o perioadă de doi ani, privind transmiterea dreptului de folosinţă, asupra unor bunuri mobile, care sunt parte componentă a proiectului „Creşterea accesului la serviciile de internet”, toate acestea pentru ca locuitorii oraşului să aibă un acces gratuit la informaţie pe toată perioada anului.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here