Restructurarea CEO, monitorizată. Posibilă răsturnare de situație privind închiderea capacităților de energie pe cărbune

2168

În urmă cu două zile, la o conferință care s-a desfășurat la Sinaia, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu a vorbit, din nou, despre restructurarea făcută la Complexul Energetic Oltenia. În luna februarie a acestui an, șeful Concurenței a declarat că restructurarea este monitorizată și că este nevoie de decalarea unor termene de închidere. Nu numai Bogdan Chirițoiu vorbește de câteva luni despre o posibilă schimbare în favoarea companiei de stat din Gorj și, astfel, e posibil să asistăm la o răsturnare de situație.

Acesta a sugerat la conferința de la Sinaia că administrația Complexul Energetic Oltenia doreşte o renegociere cu Comisia Europeană a planului de restructurare, dar fără să precizeze în clar cine își dorește această negociere, mai ales că șefii CE Oltenia, în speță, Dan Iulius Plaveti, este, mai degrabă, vârf de lance în închiderea cât mai repede a acestei companii.

CEO, mult mai importantă pentru sistemul energetic
Totuși, Bogdan Chirițoiu și mai mulți politicieni, actuali candidați la alegerile din iunie, insistă pe tema renegocierii la Bruxelles a planului de restructurare, semn că este din ce în ce mai posibil să se întâmple acest lucru, evident cu o altă configurare a Parlamentului European, o altă configurare a puterii locale. ,,Se scoate puţin cărbune din Valea Jiului, atât de puţin că Paroşeniul nu poate să lucreze non-stop (…). Mai exact, cu ce se scoate din Valea Jiului acum nu se acoperă funcţionarea lui Paroşeni. Deci, nu e nicio cantitate mare de energie, nu e nici vreo distorsiune a pieţei sau ceva. Bun,Comisia vrea să respectăm deciziile luate, sunt convins că le vom respecta, dar, iarăşi, nu-l văd ca pe o mare urgenţă. Sunt mai preocupat de planul de restructurare de la Oltenia. Oltenia, e mult mai importantă pentru sistemul energetic decât este Paroşeni – Valea Jiului. Înţeleg că se doreşte o renegociere… Avem şi problema că s-au retras chinezii. Comisia Europeană a investigat firme chinezeşti care voiau să participe la investiţiile în fotovoltaic la Oltenia. Oltenia oricum avea întârzieri la planul de restructurare, deci vor să fie renegociat cu Comisia Europeană. Ca impact economic, mi se pare mai important ce e la SNLO”, a precizat şeful autorităţii de concurenţă, citat în toată presa națională.

,,Nu știu ce se întâmplă cu SMR-urile…”
Potrivit acestuia, ,,în perioada următoare, Consiliul Concurenţei va lucra mult pe nuclear, pentru că începe notificarea ajutorului de stat pentru construcţia Reactoarelor 3 şi 4. De asemenea, se discută retehnologizarea la Unitatea 1. Astea sunt în momentul de faţă în pregătire. Nu ştiu ce se întâmplă cu micile reactoare, SMR-urile. Alea sunt prioritatea a doua. Prioritate 1 acum sunt construcţia Reactoarelor 3 şi 4 şi reparaţiile la 1, cu acelaşi consorţiu. Mergem pe tehnologia CANDU, împreună cu partenerul american”, a afirmat preşedintele Consiliului.

Comisia Europeană, prenotificată
În februarie, Bogdan Chirițoiu a explicat că restructurarea CEO este monitorizată, spunând că trebuie decalate termene din planul de restructurare, fiindcă nu există nicio investiție, nici măcar începută, pentru a se înlocui centralele pe cărbune. Astfel, Consiliul Concurenței monitorizează planul de restructurare al societății Complexul Energetic Oltenia, plan aprobat de Comisia Europeană, ce vizează migrarea de la lignit la gaze naturale. ,,Este posibil să solicităm Comisiei să aprobe unele modificări”, a precizat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Întrebat de InvesTenergy despre ce modificări este vorba, Chirițoiu a spus că ,,este o solicitare din partea CE Oltenia de decalare a termenelor din planul de restructurare. De asemenea, Consiliul Concurenței a prenotificat și poartă discuții cu Comisia Europeană pentru aprobarea investițiilor pentru punerea în siguranță a exploatărilor miniere”, a spus acesta în urmă cu trei luni.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here