Republica Moldova suspendă regimul de vize cu România

451

Preşedintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu, a anunţat că a semnat un decret de suspendare a deciziei Guvernului din 8 aprilie, prin care cetăţenilor români li se cerea viză pentru a intra pe teritoriul moldovean, relatează Unimedia.md.

Decretul privind ridicarea regimului de vize pentru cetăţenii români, semnat de preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a intrat în vigoare după ce a fost publicat în Monitorul Oficial . Potrivit Ministerului Român de Externe, Bucureştiul salută decizia autorităţilor moldoveneşti.
Anularea vizelor pentru românii care călătoresc în R.Moldova reprezintă un semnal atât pentru Bucureşti cât şi pentru Bruxelles, Uniunea Europeană condiţionând demararea negocierilor în vederea Acordului de Asociere cu UE, a decarat un fost oficial moldovean pentru Europa Liberă.
„Acum vor urma acţiuni coerente, hotărâte pentru a debloca relaţiile Chişinăului cu Bucureştiul”, apreciază Iurie Leanca, fost adjunct al ministrului de Externe în perioada 1998-1999 şi membru al Partidului Liberal Democrat, adăugând că următorul pas ar trebui să fie „pentru început o întâlnire a miniştrilor de Externe”.
În ceea ce priveşte deschiderea a două noi consulate, la Cahul şi Bălţi, Leancă a declarat că opţiunile vor fi analizate în ansamblu.
„Deschiderea acestor două consulate, precum şi a consulatului Republicii Moldova la Iaşi este o necesitate fiindcă mulţi cetăţeni moldoveni vor avea de parcurs o distanţă mult mai mică şi se vor confrunta cu mai puţină birocraţie”, a explicat acesta.
„Pe de altă parte, eventuala semnare a Acordului privind micul trafic la frontieră va impune prezenţa unui consulat moldovenesc în zona limitrofă (…).Noul Guvern de la Chişinău va demonstra voinţă politică şi se va mişca cât se poate de rapid, cât se poate de coerent şi sunt convins că această promtitudine va beneficia de sprijinul adecvat şi din partea partenerilor noştri de la Bucureşti”, a conchis el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here