Repere – Pe urmele lui Iovan Iorgovan

396

Am profitat de primele zile de primăvară pentru a reconstitui un traseu făcut în miez de Gerar de la Baia de Aramă peste Godeanu până în Valea Cernei. Trebuie făcută menţiunea că parcul Naţional Domogled-Valea Cernei se întinde pe o suprafaţă importantă în judeţul Gorj, izvoarele Cernei- cea mai puternică sursă carstică din România aflându-se şi ea pe teritoriul gorjean.

Iată-mă deci parcurgând în viteză porţiunea Tg-Jiu -Apa Neagră -Baia de Aramă spre Obârşia Cloşani (un fel de bază de plecare în drumul peste Godeanu spre Valea Cernei). Brebina, Titerleşti, Stăneşti, Mărăşeşti iată numele a doar câtorva sătucuri aşezate ca în poveşti pe marginea drumului ce străbate un peisaj desprins parcă din poveştile lui Ion Creangă. Din aceste localităţi vin oamenii la târgul de duminică de la Baia de Aramă unde cei ce doresc pot găsi (încă) produse naturale cele mai multe din ele făcute chiar de cei aflaţi în piaţă pentru a-şi agonisi o brumă de bani necesari şi la ţară chiar dacă unii orăşeni cred că la ţară nu îţi trebuie bani că le ai pe toate.
În primii ani după Revoluţie (sau ce o fi fost) era în vogă la televiziune un serial-concurs în care combatanţii intrau într-o cetate iar de acolo mai multe personaje le adresau tot felul de întrebări ciudate ori trebuiau să descurce tot felul de situaţii. Fort Boyard se numea serialul de televiziune iar prima impresie ce mi-a făcut-o centrul comunei Obârşia Cloşani a fost că am intrat într-o structură asemănătoare. Primăria şi Consiliul Local, Şcoala Generală aflate într-o curte comună, un pârâiaş ce curge la poalele unui deluşor, nelipsitul birt comunal unde mai mulţi localnici tăifăsuiau ‘’la una mică’’ şi nu în ultimul rând drumul spre Godeanu ce flanca întreg perimetrul mi-au adus în minte episoadele din Fort Boyard.
Localnicii bucuroşi de întâlnire mai ales că acum ne cunoşteau ne-au pus la curent cu starea drumului de peste munte şi alte detalii lăsându-ne chiar un număr de telefon unde putem să îi anunţăm dacă avem probleme (în contradicţie cu prima dată când am trecut muntele şi unde nici nu ne-au băgat în seamă considerându-ne contrabandişti–după cum ne-au spus mai târziu ). Căci în mintea lor ce logică avea să treci muntele cu maşina în toiul iernii până la Cerna ca să ai apoi de unde te întoarce tot peste munte?
Drumul bun şi curăţat până în Valea Cernei cu toată zăpada ce nu se dă dusă precum şi peisajele ce se schimbau odată cu vremea au făcut ca distanţele să pară mai scurte. Trebuie să fac menţiunea că în opinia mea traseul de acces în Valea Cernei pe aici este mult mai frumos decât pe varianta Orşova-Herculane.
O tură prin lumea băieşilor de la munte cu traversarea peste Godeanu spre Valea Cernei este o excursie pe care iubitorii peisajelor montane de iarnă(şi nu numai) ar trebui să o facă întocmai ca un pelerinaj. Locuri mirifice, localnici gata să-ţi sară în ajutor la nevoie, aerul tare şi curat sunt numai câteva dintre atributele ce se pot constitui în opinia mea la tot atâtea îndemnuri în a pleca spre ţinutul Cernei unde legenda spune că viteazul Iovan Iorgovan s-a bătut cu balaurul urmele acestuia fiind imprimate în calcar şi astăzi putându-se vedea (spun bătrânii) în apropierea Cheilor Corcoaiei.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here