Repere – Festival de umor, în memoria unui reputat epigramist gorjean

455

CADRU GENERALCea de-a XX- a ediţie a Festivalului Zonal de Umor „Al. C. Calotescu Neicu” desfăşurată recent la Tg-Jiu şi Turceni a prilejuit o veritabilă confruntare între umoriştii, epigramiştii şi editorii publicaţiilor cu caracter satiric de pe întinsul plai oltenesc.

Festivalul se organizează în memoria cărturarului născut în Turcenii Gorjului într-o zi de aprilie a anului 1888. În galeria scriitorilor români care între cele două războaie mondiale au avut o bogată activitate literară şi publicistică s-a numărat şi reputatul epigramist gorjean Alexandru Calotescu Neicu. Cu toate că a fost printre epigramiştii de seamă ai vremii şi a realizat o bogată activitate editorială numele său a fost prea uşor dat uitării nemaifiind menţionat în publicaţiile dedicate scriitorilor români. Cu excepţia unei lucrări întocmită în anul 1925 de către cunoscutul publicist Jean Bărbulescu, directorul de atunci al JURIZAREziarului „Gorjeanul”, personalitatea acestui scriitor şi epigramist nu a mai fost abordată în mod special de vreun intelectual gorjean cel puţin în ultimii 30-40 de ani.

După evaluarea de la Tg-Jiu a lucrărilor, trimise pentru concurs, de către juriul prezidat de Alexandru Păsărin şi având ca secretar pe Constantin Popescu, întreaga „armadă” de umorişti s-a deplasat la Casa de Cultură Turceni pentru activităţile celei de-a doua zile a festivalului. Acestea au cuprins concursul de creaţie şi interpretare susţinut de elevii Grupului Şcolar Industrial Turceni, vernisarea expoziţiei de caricatură a graficianului profesionist Iulian Pena -PAI, un moment evocator “Al. C. Calotescu Neicu moşierul-scriitor, datorat împlinirii a 60 de ani de la moartea epigramistului, festivitatea de premiere a laureaţilor şi nu în ultimul rând un atractiv program artistic susţinut de elevii grupului şcolar din localitate. Dar iată care a fost palmaresul ediţiei 2012 a Festivalului Zonal de Umor „ Al. C. Calotescu SECTIUNEA ELEVINeicu”:

Secţiunea epigramă

Premiul 1- Gheorghe Filiş (Târgu-Jiu)

Premiul 2- Janet Nică (Ostroveni -Dolj)

Premiul 3- Grigore Tunşanu (Târgu-Jiu )

Secţiunea Revistă de umor

Premiul 1- revista „Turburele”

ghe filisSecţiunea „Umor la rotativă”

Premiul 1- Nelu Pochea (Plopşoru- Gorj).

nelu pocheaSecţiunea elevi (clasele 9-12)

Creaţie

Premiul 1- Lupu Loredana şi Pochea Alexandru

Premiul 2-Lăcătuşu Isabela şi Mateescu Alexandru

Premiul 3- Sgurescu Maria şi Cauc Cristina

Interpretare: Premiul 1- Mateescu Alexandru şi Cauc Cristina

Grup: Trupa „Chimiştii” – coordonator Vladu Margareta

La final trebuie menţionat că şi această ediţie a festivalului a fost organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj împreună cu Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” Târgu-Jiu, Liga Culturală „Fiii Gorjului” Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local Turceni, Casa de Cultură şi Grupul Şcolar Industrial Turceni precum şi revista umoristică „Hohote” Târgu-Jiu.

Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here