Remedii pentru diferite afecţiuni cu ajutorul ceaiurilor

512
ceaiInfuziile de ceai sunt foarte indicate în diverse afecţiuni, mai ales pentru cele care apar de obicei în perioada sărbătorilor, din cauza meselor îmbelşugate. Iată câteva dintre cele mai utilizate infuzii de ceai care să te scape de aceste mici neplăceri.

Balonare
Cum în perioada de iarnă există obiceiul de a pune pe masă tot felul de bunătăţi în special pe bază de carne de porc şi de a mânca din fiecare, se întâmplă deseori să te ridici de la masă foarte balonat. Pentru balonare există două ceaiuri care fac minuni:
Anason
Consumat imediat după ce a fost preparat (pentru că altfel îşi pierde proprietăţile), ceaiul de anason are puterea de a diminua starea de balonare a stomacului. Seminţele de anason uşurează digestia şi împiedică acumularea de gaze. Într-o cană cu apă clocotită se scufundă timp de 10 minute o linguriţă de seminţe de anason înfăşurate într-un tifon sau într-un infuzor special pentru prepararea ceaiului. Se bea imediat după masă, călduţ, fără zahăr.
Ghimbir şi nucşoară
Se amestecă jumătate de linguriţă de ghimbir şi o jumătate de linguriţă de nucşoară şi se infuzează într-o cană cu apă fierbinte. Ceaiul se bea neîndulcit şi călduţ, imediat după masă.
Arsuri gastrice
Din cauza alimentaţiei deficitare, uneori foarte nocive pentru stomac, apar arsurile gastrice care sunt extrem de neplăcute. Pentru a scăpa rapid de acestea, utilizează una dintre următoarele două infuzii:
Gălbenele
Ceaiul de gălbenele, sub formă de infuzie, macerat sau tinctură, ameliorează arsurile gastrice. Ceaiul se bea călduţ, imediat după masă, cu o linguriţă de miere. În scurt timp vor apărea deja primele semne de îmbunătăţire.
Busuioc
Specialiştii sunt de părere că infuzia de busuioc sau chiar maceratul, consumate cu jumătate de oră înainte de masă, previn arsurile gastrice. De asemenea, busuiocul adăugat în preparatele culinare ajută la o digestie mai uşoară.
Febra
De obicei febra este un simptom care însoţeşte multe boli, însă în special iarna este prezentă în cazurile de gripă şi răceală. Aceasta poate fi combătută cu ajutorul ceaiurilor, însă această metodă este recomandată doar în cazurile în care temperatura a depăşit limita normală cu cel mult două grade. Altfel, este indicat să ceri sfatul medicului.
Scorţişoara
Într-un ibric cu 250 ml de apă se fierb trei beţişoare de scorţişoară sau o linguriţă de praf de scorţişoară şi câteva cuişoare. Se acoperă timp de 20 de minute cu un capac şi apoi se bea îndulcit cu o linguriţă de miere. Scorţişoara reduce febra, ucide viruşii şi combate inflamaţia.
Socul
Infuzează două linguriţe de flori de soc într-o cană cu apă fierbinte şi bea ceaiul îndulcit cu miere. Socul are efecte terapeutice excelente împotriva răcelii, tusei, bronşitei şi febrei. Se beau până la trei – patru căni de ceai pe zi.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here