Reintegrare în muncă greoaie pentru deţinuţii din Gorj

743

Reintegrarea socială a foștilor deținuți de la nivelul judeţului Gorj este destul de greoaie, mulți angajatori având rezerve în a lua la muncă persoane care au trecut pragul penitenciarelor. “Din păcate, deocamdată nu avem în plată nicio astfel de subvenţie deoarece niciun angajator nu a încadrat în muncă un fost deţinut”, a declarat Diana Văduva, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj.
Potrivit prevederilor Legii 76/2002, lege modificată şi completată în 2013, un angajator poate primi lunar până la 1.000 de lei dacă încheie contracte de muncă tinerilor cu risc de marginalizare socială. De prevederile legii beneficiază persoana care se află în sistemul de protecţie al copilului, are dizabilităţi, este victimă a traficului de persoane sau a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate. Tinerii cu risc de marginalizare socială trebuie să aibă între 16 şi 26 de ani pentru a beneficia de prevederile legii. De asemenea, aceştia trebuie să fie înregistraţi la AJOFM Gorj.
Persoanele care nu au putut ocupa un loc de muncă după eliberarea din detenţie pot beneficia, în mod gratuit, de servicii de formare profesională. Dacă, după finalizarea acestora, se încadrează în muncă, potrivit legii, pot beneficia în continuare, până la finalizarea programului de formare profesionala început, de serviciile de formare profesională gratuite la care aveau dreptul dacă nu s-ar fi angajat. În aceste cazuri, cheltuielile sunt suportate din bugetul asigurarilor pentru şomaj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here