Reguli de alimentaţie în Hepatita C

1408
Rezervă-ţi timp să mănânci aşa cum trebuie, încet şi să-ţi mesteci bine mâncarea. Din multe motive exerciţiile ar putea să te facă să te simţi mai bine. Acestea îţi pot creşte apetitul. Şi-n plus nu trebuie să le faci în mod constant. Dacă te simţi obosit atunci odihneşte-te. Dacă exagerezi în privinţa consumului de alcool şi medicamente, acestea îţi pot afecta obişnuinţele alimentare, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra stării tale de sănătate.

Cum să mănânci sănătos
Să ai o dietă sănătoasă implică alegerea unei varietăţi de alimente nutritive. Dacă incluzi aceste alimente în meniu de aşa manieră încât să creezi o balanţă, îi vei asigura organismului nevoia de energie, de creştere şi refacere. Ca să-ţi asiguri zi de zi doza de vitamine şi minerale, trebuie să consumi câteva alimente din toate grupele, alternându-le zilnic. Iată cam ce trebuie să consumi: legume pregătite la aburi, suc proaspăt de legume, cereale integrale, legume, supe, peşte, pui organic, curcan. Este esenţial să-ţi hidratezi corpul, o poţi face bând apă proaspătă sau limonadă. Consumă zilnic fructe proaspete, de sezon. În funcţie de sezon şi climat, adaugă în meniul de zi cu zi cam trei fructe.
Aşa cum probabil ştii, pe lângă o alimentaţie sănătoasă este bine să iei şi suplimente nutritive. Antioxidanţii sunt foarte recomandaţi. Antioxidanţi găseşti în lapte sau dacă iei suplimente nutritive pe bază de vitamina E (400-800 IU/pe zi), C (1-3 grame pe zi), extract din sâmburi de struguri (150-200 de mg/pe zi).
Asigură-te să incluzi în meniu suficienţi acizi graşi, esenţiali (îi găseşti în peştii graşi, oceanici). Alte vitamine benefice pentru sănătatea ficatului sunt cele din complexul B.
Produsele lactate reprezintă o sursă excelentă de nutrienţi benefici sănătăţii. Se poate dovedi de-a dreptul dificil să-i asiguri organismului tău suficient calciu dacă excluzi produsele pe bază de lapte. Unele produse lactate conţin multe grăsimi saturate. Dacă îţi doreşti să reduci considerabil de mult numărul de grăsimi saturate (grăsimi provenite de la animale) atunci optează pentru produse lactate cu puţine grăsimi sau produse lactate pe bază de soia, cu calciu adăugat.
Alimentele pe care trebuie să le eviţi
Este bine să eviţi consumul de alcool, alimentele picante (chilli, ceapă) care ţi-ar putea sensibiliza stomacul. Poţi să foloseşti în mâncare usturoi, dar în cantităţi moderate. Ghimbirul este considerat cea mai bună mirodenie şi acest lucru se datorează efectului protectiv pe care îl are asupra ficatului.
Evită prăjelile, mâncărurile grase pentru că afectează ficatul.
Nu include în meniu: cafea, ceai negru. Acestea cresc rata metabolismul, acţionând ca nişte stimulenţi la nivelul sistemului nervos-central, crescând temperatura corpului. Scoate de pe lista meniului produse care conţin zahăr rafinat precum: cafea, prăjituri, îngheţată sau produse care au în compoziţie zahăr alb, miere. Zaharurile rafinate afectează sistemul imunitar, stimulează metabolismul şi cresc temperatura corpului.
Este bine să reduci consumul de sare şi asta pentru că se ştie că multe produse alimentare procesate cum sunt conservele sau sosurile au un nivel ridicat de sare. Încearcă să foloseşti mai puţină sare sau să incluzi în meniu varietăţi de mâncăruri cu un conţinut redus de sare. Carnea slabă, roşie reprezintă o sursă importantă de fier, proteine şi vitamine din complexul B. Nu există dovezi ştiinţifice care să sugereze că oamenii care suferă de hepatita C sunt afectaţi negativ în urma consumului de carne roşie. In ceea ce priveşte grăsimile nu trebuie să le excluzi pe toate din meniu. Toata lumea are nevoie să consume un pic de grăsimi pentru secreţia hormonilor şi pentru a le permite celulelor să funcţioneze cum trebuie.
Totuşi, oamenii sunt sfătuiţi să consume puţine grăsimi. Dacă ai hepatita C s-ar putea să te simţi cam obosit sau să-ţi vină să vomiţi, chiar dacă ficatul nu este afectat. Unii oamenii care au hepatita C au specificat că au probleme de fiecare dată când includ în meniu grăsimi. Pentru astfel de situaţii cel mai bine este să eviţi consumul acestor produse pentru ca mai târziu să le introduci în meniu gradual.
Rolul ficatului
Ficatul reprezintă unul dintre cele mai importante organe din întreg corpul. Este precum o fabrică care transformă alimentele, din sistemul digestiv, în substanţe de care organismul are mare nevoie. Detoxifică organismul de substanţe precum alcool şi resturi de mâncare. Ficatul ajută bila în procesul de digestie şi absorbţie a grăsimilor. Şi poate face acest lucru chiar dacă este afectat. Multe persoane care au virusul hepatitei C se simt bine. Oricum, virusul poate afecta celulele ficatului. Chiar dacă ficatul nu este foarte mult afectat, există tendinţa ca organismul să se simtă bine. Acest lucru se datorează felului în care organismul luptă cu virusul hepatitei C.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here