Reeducare la Buziaş – Minorii infractori gorjeni reintegraţi în societate

667

centru de reeducare buziasTrei tineri în vârstă de 17 ani din municipiul Târgu-Jiu se află, în prezent, în Centrul de Reeducare de Minori şi Tineri de la Buziaş.

Aceştia au fost transferaţi acolo datorită săvârşirii unor infracţiuni şi vor fi reeducaţi până la împlinirea vârstei de 18 sau 20 de ani.

Centrul de Reeducare de Minori şi Tineri de la Buziaş funcţionează din anul 2004, iar de la înfiinţare şi până în prezent, nouă minori gorjeni au trecut, din păcate, pragul acestei instituţii. În prezent, trei târgujieni în vârstă de 17 ani se află în acest centru, doi dintre ei fiind acuzaţi de furt şi implicaţi în aceeaşi infracţiune, iar al treilea a fost internat la Buziaş în urma săvârşirii infracţiunii de tâlhărie. O.T., V.P. şi M.M., au venit la Buziaş în urmă cu un an de zile şi asta după ce instanţa de judecată a decis să le acorde măsură educativă.
Telefonul îi leagă de familie
Deşi cei trei minori au săvârşit infracţiuni şi au fost duşi la Centrul de Reeducare de la Buziaş, ei nu au rupt legătura cu familiile. „Chiar dacă provin din familii dezorganizate, cu părinţi divorţaţi, copiii sunt căutaţi adesea de mame. Deoarece este o anumită distanţă între Târgu-Jiu şi Buziaş, iar starea materială a familiilor nu este tocmai una excelentă, legătura principală este telefonul. De altfel, unul dintre minori, a fost vizitat în decurs de un an de zile de două ori de mama sa, care lucrează în străinătate”, a declarat Lavinia Solotchi, educator în cadrul centrului.
activitati  buzias1Aceasta a mai precizat că un alt minor târgujian, datorită bunului comportament, a fost lăsat să plece vreme de o săptămână să-şi viziteze familia, cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
Situaţia celor trei minori va fi discutată la sfârşitul acestui an şcolar şi în funcţie de modul cum s-au comportat şi datorită faptului că în toamnă vor împlini vârsta de 18 ani, li se va da drumul să plece acasă. Solotchi a adăugat că, în urma analizei activităţilor copiilor, dacă rezultatul nu este unul favorabil, aceştia vor părăsi centrul la împlinirea vârstei de 20 de ani.
Programul minorilor târgujieni
Activitatea zilnică a copiilor internaţi la Centrul de Reeducare de la Buziaş începe la ora şase a dimineţii. Aceştia îşi fac programul administrativ până la şapte şi jumătate, iar apoi au la dispoziţie jumătate de oră să ia micul-dejun. La ora opt, aceştia încep cursurile pe care le încheie la orele 13.00. „În cadrul centrului funcţionează şi o unitate şcolară, care asigură educarea copiilor cu vârste cuprinse între clasele I-X. Cei de la clasele primare fac orele simultan, iar celelalte clase sunt individuale. O parte dintre profesorii care le predau elevilor sunt permanenţi, adică lucrează ca şi dascăli doar pentru centru, iar unii sunt de la şcolile din împrejurimi”, a mai spus educatoarea Lavinia Solotchi.
activitati buzias2Alţi şase gorjeni, în ,,vacanţă” la Buziaş
Totodată, conform educatoarei, de la înfiinţarea centrului şi până în prezent, alţi şase tineri din diverse localităţi ale judeţului nostru s-au reeducat până la împlinirea vârstei de 18 ani la Centrul de la Buziaş. „Dintre aceste şase cazuri, doi adolescenţi au petrecut o perioadă la noi, iar pe parcurs, poliţiştii descoperind că săvârşiseră şi alte infracţiuni, i-au transferat la Penitenciarul de la Târgu-Jiu”, a completat Solotchi.
Ce este Centrul de Reeducare Buziaş?
Centrul de Reeducare Buziaş este o instituţie a cărei organizare permite minorilor internaţi să desfăşoare activităţi atât într-un mediu închis (în interiorul instituţiei) cât şi într-unul deschis (în comunitate), alături de tineri de aceeaşi vârstă, asigurându-li-se astfel o reintegrare treptată în comunitate. Personalul din cadrul unităţii acordă asistenţă educaţională şi psihosocială minorilor delincvenţi din 13 judeţe ale ţării: Alba, Arad, Bihor, Cluj, Gorj, Hunedoara, Maramureş, Sibiu, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Satu-Mare, Sălaj. Centrul are ca şi destinaţie resocializarea minorilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, care au săvârşit fapte penale şi cărora li s-a aplicat măsura educativă a internării într-un centru de reeducare. Scopul principal al membrilor din cadrul instituţiei este asigurarea educaţiei şi asistenţei minorilor în vederea dezvoltării unor deprinderi şi atitudini necesare reintegrării sociale.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here