Reeditare pentru viitor – “Eroina de la Jii”, în atenţia opiniei publice

904

lansare (2)Nu mai puţin de 89 de ani au trecut de când trupul neînsufleţit al Ecaterinei Teodoroiu, eroina de pe Jii, a fost înhumat la Târgu-Jiu. Pentru a marca acest eveniment dar şi pentru a trage un semnal de alarmă despre modul în care arată acum mausoleul din centrul municipiului, publicistul Dorin Brozbă a lansat o carte chiar în acel loc.

Centrul municipiului Târgu-Jiu a fost ieri gazda unui eveniment literaro-comemorativ. Este vorba despre lansarea unei cărţi despre Ecaterina Teodoroiu, evenimentul având loc la mauseoleul acesteia, din faţa Palatului Administrativ Gorj. „Cătălina, eroina de la Jii”, este o carte scrisă de gorjenii Ioan Mălăescu şi Dorin Brozbă, acesta din urmă fiind cel care i-a dat forma finală. Preotul Ioan Mălăescu a cunoscut-o personal pe Ecaterina Teodoroiu şi a scris despre ea între anii 1925 şi 1936. Cartea care a fost lansată ieri la Târgu-Jiu este, de fapt, o reeditare completă şi revizuită realizată de Brozbă şi care cuprinde 280 de pagini despre eroină.

Interzisă în perioada comunistă

lansare (1)„Cătălina, eroina de pe Jii” este o biografie romanţată a târgujiencei. Ion Mălăescu a povestit inclusiv despre înhumarea osemintelor Ecaterinei la Târgu-Jiu, în faţa Prefecturii. Eroina a murit pe câmpul de luptă la 22 august 1917. Patru ani mai târziu, rămăşiţele ei au fost aduse la Târgu-Jiu şi înhumate. După 15 ani, soţii Gheorghe şi Arethia Tătărăscu au comandat Miliţei Petraşcu un sarcofag care să acopere mormântul Ecaterinei. Mausoleul a fost inaugurat pe 8 septembrie 1936, în prezenţa regelui Carol al II-lea şi a primului ministru de la acea vreme, Gheorghe Tătărăscu. Scriind despre toate acestea, preotul Ioan Mălăescu nu a apucat să vadă volumul tipărit, decedând în anul 1937. Un an mai târziu, cartea este tipărită dar interzisă în regimul comunist. Unul dintre ultimele exemplare rămase a ajuns în posesia publicistului Dorin Brozbă, care a reeditat şi revizuit volumul, tipărindu-l la editura sa.

Flori pentru Ecaterina

Pe lângă lansarea cărţii „Cătălina, eroina de la Jii”, Dorin Brozbă a adus în discuţie şi restaurarea mausoleului din centrul municipiului.

Acesta a declarat că restaurarea trebuie făcută cât mai repede şi, de asemenea, trebuie realizat şi un spaţiu de împrejmuire a lucrării, pentru ca aceasta să nu mai fie accesibilă atingerii de către curioşi sau, mai rău, de către cei care nu au habar despre însemnătatea acesteia.

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a îmbrăţişat ideea, spunând că acest lucru este realizabil în măsura în care se vor implica şi specialişti, care ştiu ce trebuie făcut în astfel de cazuri.

La eveniment au participat, pe lângă oficialităţile locale şi judeţene, şi elevi care au depus buchete şi coroane de flori la mausoleu, în memoria Ecaterinei Teodoroiu.

Dorina Cioplea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here