Record alarmant – Primul loc la cazurile de cancer de col uterin

442

sfarleazaFemeile din judeţul nostru se vor putea proteja de îmbolnăvirea de cancer de col uterin, prin campania lansată de Ministerul Sănătăţii. Potrivit doctorului Adriana Sfârlează, director adjunct al Direcţiei de Sănătate…

Publică Gorj, femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani se vor putea adresa cabinetelor de medicină de familie sau cabinetelor ginecologice pentru recoltarea testului Babeş – Papanicolau.

Reprezentantele sexului frumos din România deţin, din păcate, un record negativ, ţara noastră aflându-se pe primul loc în Europa la mortalitatea din cauza cancerului de col uterin. Prin urmare Ministerul Sănătăţii a demarat un program de sănătate, femeile putându-se testa gratuit în speranţa de a descoperi la timp eventualele afecţiuni de acest gen. „Aceste femei vor fi trimise de medicii de familie la cabinetele de ginecologie unde li se va recolta testul Babeş-Papanicolau. Medicii de familie vor face o consiliere a femeilor, li se va explica ce înseamnă cancerul de col uterin, gravitatea acestei boli şi importanţa depistării precoce. Încercăm, prin acest program, să prevenim şi să depistăm activ femeile care sunt supuse riscului de a face acest cancer”, a declarat Adriana Sfârlează.
Ministerul decontează testele
Nu toate cabinetele de ginecologie vor intra în acest program. „Vom selecta furnizorii de servicii medicale, nu toate cabinetele vor intra în acest program. Vor fi informaţi să îşi depună dosare, noi le verificăm, le validăm şi, după această etapă, se vor face contracte cu CAS, pentru că ei vor face decontările”, a completat medicul. Pentru fiecare persoană în parte care va face testul Babeş – Papanicolau, cabinetele de ginecologie vor primi suma de 150 lei. De asemenea, medicilor de familie le va fi decontată suma de 3 lei pentru fiecare femeie consiliată şi încă 5 lei pentru fiecare reprezentantă a sexului frumos testată.
Va continua şi vaccinarea fetiţelor
De asemenea, din toamnă, se vor desfăşura campanii de informare a părinţilor în ceea ce priveşte vaccinarea fetiţelor contra acestei forme de cancer. „În perioada 16 – 25 sept, se va desfăşura, la nivelul şcolilor, sub supravegherea medicilor de familie, o campanie de informare a părinţilor şi a diriginţilor privind vaccinarea cu vaccinul antipapiloma virus care este suspectat, în 99% din cazuri, că dă acest cancer”, a spus Sfârlează. Vaccinarea propriu-zisă va avea loc în luna noiembrie, în funcţie de cum se vor primi de la Minister dozele de vaccin. Numărul acestora va fi egal cu numărul fetiţelor ai căror părinţi au hotărât să le administreze acest vaccin controversat.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here